Elisa Longo Borghini met de Giro-trofee
NOS Wielrennen

Longo Borghini wint Giro, waarin succes Nederlandse vrouwen dit keer uitbleef

De Italiaanse Elisa Longo Borghini is voor de eerste keer winnares geworden van de Giro d'Italia. De Trek-renster begon met een seconde voorsprong op wereldkampioene Lotte Kopecky aan de door Kim Le Court gewonnen slotetappe en breidde die marge zelfs nog uit.

Op de meet in L'Aquila, na 117 kilometer koers, waren bonificatieseconden te verdienen. Kopecky probeerde de rozetruidraagster nog te lossen in de finishstraat (1,3 kilometer à 6,6%), maar de 32-jarige Italiaanse, al eens tweede en derde in eigen land, hield stand en reed de Belgische wereldkampioene nog uit het wiel.

Eerste profzege voor Mauritius

Een eerste vluchtgroep, met onder anderen Lucinda Brand, een ploeggenote van Longo Borghini, bleef niet weg, maar een tweede lukte dat wel. Kim Le Court won de rit en schonk Mauritius de allereerste profzege.

Meer over de bijzondere weg van Kim Le Court-Pienaar richting het profpeloton lees je hieronder.

In het eindklassement, met voor het eerst sinds 2016 geen Nederlandse renster bovenaan, werd Kopecky op 21 seconden tweede en eindigde de Australische Neve Bradbury op 1.16 minuut als derde.

Pauliena Rooijakkers haalde net het podium niet. De 31-jarige Fenix-Deceuninck-renster moest 2.05 toegeven op Longo Borghini.

Elisa Longo Borghini viert haar eindzege

De Nederlandse vrouwen heersten meer dan een decennium lang in de Ronde van Italië, maar voor het eerst in achttien jaar bleven ze compleet met lege handen staan.

Na 65 etappezeges nu niks

Sinds 2007 boekten Nederlandse rensters en ploegen minimaal één etappezege per editie en maar liefst 65 in totaal. Het eindklassement werd in 2011 voor het eerst gewonnen: Marianne Vos boekte toen haar eerste van drie Giro-zeges. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten waren zelfs beiden viermaal de beste.

Pauliena Rooijakkers

In deze 35ste editie bleef de teller op nul dagsuccessen staan. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de beste twaalf Nederlandse rensters van de UCI-wereldranglijst niet aan de start verschenen in de tweede grote ronde van het jaar.

Dat zal bij de Tour de France, die op 12 augustus begint met de etappe Rotterdam-Den Haag, wel anders zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl