Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling 2023-2024
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Stekker uit Nationaal Vuurwerk, gemeente Rotterdam wil niet meer meebetalen

De gemeente Rotterdam wil geen geld meer steken in het Nationale Vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De stad moet bezuinigen en doet dit onder andere door de komende jaren niet meer mee te betalen aan de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug.

Oproepen van oppositiepartijen aan het college om de shows te behouden, zijn weggestemd door de coalitiepartijen. Dit jaar gaat de vuurwerkshow nog wel door, maar daarna houdt het voorlopig op, schrijft Rijnmond.

Bezuinigen

De gemeenteraad besprak de afgelopen dagen de voorjaarsnota, de aangepaste begroting voor dit jaar en de jaren daarna. De stad kampt met een financieel gat van jaarlijks 125 miljoen euro, onder meer vanwege de sterk gestegen kosten voor jeugdzorg, de WMO en bijstandsuitkeringen.

Om harde bezuinigingen of verhoging van gemeentelijke lasten te voorkomen, haalt het stadsbestuur 100 miljoen euro uit de gemeentelijke reserves. De rest moet komen uit bezuinigingen op onder meer het budget voor evenementen.

In de plannen staat dat het college in 2025 en 2026 niet meer wil meebetalen aan evenementen als het Nationaal Vuurwerk, de Wereldhavendagen en de Nationale Taptoe. Het college kort daarom vanaf volgend jaar bijna twee miljoen euro op het budget voor evenementen.

Vuurwerkverbod

Meerdere oppositiepartijen, zoals de ChristenUnie, CDA en SP, wilden de vuurwerkshow behouden en deden meerdere voorstellen om het evenement te redden.

De partijen zijn bang dat mensen zich minder aan het vuurwerkverbod in Rotterdam zullen houden als tegelijkertijd geen vuurwerkshows meer worden georganiseerd. En dat maakt de handhaving van het afsteekverbod nog lastiger dan het nu al is, vermoeden de partijen.

Ondanks de bezuinigingen voor de komende jaren is het niet zeker of de vuurwerkshows definitief verdwijnen. Zo zijn er in maart 2026 in Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen en kan een nieuw college er mogelijk weer geld voor uittrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl