Jessica Schilder
NOS Sport

Recordregen bij Fanny Blankers Koen Games dankzij Schilder, Visser en Laros

Kogelstoter Jessica Schilder kende tijdens de Fanny Blankers Koen Games een uitstekende generale repetitie voor de Olympische Spelen van Parijs. In Hengelo kwam de Volendamse tot een afstand van 20.33 meter, waarmee ze haar eigen Nederlands record met twee centimeter verbeterde.

Ook Nadine Visser tekende voor een nationale toptijd. Op de 100 meter horden kwam ze over de streep in 12,46, vijf-honderdsten van een seconde sneller dan haar eigen Nederlands record.

Op de incourante 1.000 meter werd Niels Laros de snelste Nederland ooit. De 19-jarige atleet, die in olympisch Parijs op de 1.500 meter uitkomt, zette een tijd van 2.14,39 op de stadionklok. Het betekende tevens een wereldrecord junioren, dat met 2.15,00 al 25 jaar op naam stond van Benjamin Kipkurui uit Kenia.

Niels Laros loopt een Nederlandse record op de 1000 meter

De 25-jarige Schilder prolongeerde vorige maand in Rome haar Europese titel. In het Stadio Olimpico kwam ze tot een winnende afstand van 18.77 meter. Op eigen bodem was Schilder een maand voor de Olympische Spelen een aantal grote namen de baas.

De Amerikaanse Chase Jackson veroverde onder haar meisjesnaam Ealy goud tijdens de wereldkampioenschappen van Eugene (2022) en Boedapest (2023). Ze bleef in Hengelo steken op 20.07 meter. Ook regerend olympisch kampioene Lijao Gong uit China had met 20.00 meter het nakijken.

'Regen mentaal lastig'

De weersomstandigheden in Hengelo deerden Schilder allerminst. "Het was mentaal even lastig om in de regen te moeten stoten. Maar ik heb het weten om te zetten. Dat was belangrijk, want nu weet ik dat ik in de regen ook ver kan stoten. Verder dan ooit, zelfs. Van mij mag het vanaf nu elke dag regenen."

Bekijk hier hoe Jessica Schilder haar Nederlands record verbeterde en haar reactie na afloop:

Hordeloper Visser (29) liep ondanks de regen naar eigen zeggen een nagenoeg vlekkeloze race. De aanmoedigingen voor de start van de duizenden toeschouwers deden haar vliegen, zo klonk het.

"Mijn reactietijd was prima en daarna kon ik goed versnellen. En dat had ik ook nog eens het voordeel van wind in de rug."

Evenaring

Visser had lang aangehikt tegen haar drie jaar oude record. Twee weken geleden kwam ze tijdens de Paavo Nurmi Games in het Finse Turku tot een evenaring van haar toptijd van 12,51.

"Ik had zo vaak gehoopt dat een verbetering er eindelijk eens een keer van zou komen. Ik wist gewoon dat het erin zat om onder die tijd te duiken. Het kwam er alleen nooit van."

Een tijd met olympisch perspectief, noemde Visser haar laatste race op Nederlandse bodem voor haar vertrek naar Frankrijk. "Dit is een bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik hoop dat ik in Parijs weer zo'n goede race kan laten zien."

Churandy Martina, die met de estafetteploeg hoopt op zijn zesde olympische deelname, liep op de FBK Games zijn laatste 100 meter voor het Nederlandse publiek in Hengelo. Voor de race ontving hij een koninklijke onderscheiding. Bekijk zijn race en reactie:

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl