NOS Nieuws

Temperatuurrecords in de VS door 'gevaarlijke hitte'

Het zuidwesten van de Verenigde Staten heeft te maken met een hittegolf. In Las Vegas en steden in de buurt van San Francisco zijn meerdere hitterecords gebroken.

In Ukiah, ten noorden van San Francisco, werd een recordtemperatuur bereikt van 47 graden Celsius. Nog warmer is het in Death Valley in Californië, een van de heetste plekken op aarde. In 1913 werd daar een temperatuur gemeten van 56,7 graden. Dat is nog altijd een wereldrecord, al wordt door sommigen getwijfeld aan de juistheid van de meting. Vandaag wordt het naar verwachting zo'n 54 graden in Death Valley.

"De hitte is zorgwekkend", zegt de weerdienst in Phoenix, waar het deze week 45,5 graden werd. Meerdere mensen moesten vanwege de hitte naar het ziekenhuis. Dinsdag overleed een 10-jarige jongen na een "hitte-gerelateerd incident" tijdens een wandeling, meldde de lokale politie.

In Californië ontstonden meerdere grote natuurbranden, gevoed door de hitte en de wind. Tienduizenden mensen moesten geëvacueerd worden vanwege het vuur.

Natuurbrand in Santa Barbara County, Californië

Meteorologen verwachten dat de hitte nog intenser wordt. Na het weekend kan de temperatuur stijgen tot 47 of 48 graden. Zeker aan de westkant van de VS lijkt de extreme hitte nog bijna een week aan te houden, en zich uit te breiden naar het noordwesten.

De National Weather Service (NWS) waarschuwt voor "gevaarlijke hitte". De waarschuwing geldt voor ruim 130 miljoen Amerikanen. Dat is zo'n 40 procent van de 335 miljoen inwoners.

Vanwege de hoge luchtvochtigheid in het gebied, is het voor inwoners moeilijk om lichaamswarmte kwijt te raken. Ook de nachten zullen weinig verkoeling bieden, verwacht de weerdienst. NWS adviseert mensen om veel water te drinken, uit de zon te blijven en gekoelde ruimtes op te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl