Carlo Maria Viganò op de Amerikaanse bisschoppenconferentie in 2015
NOS NieuwsAangepast

Vaticaan zet ultraconservatieve aartsbisschop de kerk uit na kritiek op paus

Het Vaticaan heeft de Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Viganò uit de kerk gezet. Voor de Rooms-Katholieke Kerk was de 83-jarige Viganò lange tijd de ambassadeur in de Verenigde Staten. De ultraconservatieve aartsbisschop gold als een uitgesproken tegenstander van paus Franciscus.

Viganò, de pauselijke gezant in Washington van 2011 tot 2016, zorgde in 2018 voor opschudding nadat hij beweerde dat paus Franciscus al jaren op de hoogte was van seksueel wangedrag van de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. Viganò vond dat de paus moest aftreden en noemde hem een "valse profeet" en "dienaar van Satan". Ook riep hij de lijfwacht van de paus op om hem te arresteren.

Het Vaticaan heeft de beschuldigingen aan het adres van paus Franciscus altijd weersproken. De kerk schrijft vandaag in een verklaring dat Viganò met zijn gedane uitspraken het gezag van de paus niet erkent en een scheuring binnen de kerk nastreeft. Viganò wilde niet aan de tuchtprocedure van de kerk meewerken.

In de verklaring van het Vaticaan over de excommunicatie van Viganò werd de paus niet bij naam genoemd, maar het is onwaarschijnlijk dat de straf zonder de goedkeuring van Franciscus is opgelegd.

Nu Viganò officieel is geëxcommuniceerd mag hij niet meer deelnemen aan de katholieke eredienst, de eucharistieviering of andere kerkelijke plechtigheden. Ook mag hij geen kerkelijke ambten meer vervullen.

In een reactie roept Viganò zijn volgelingen op hun stem te laten horen. Vorige week zei hij dat hij had geweigerd deel te nemen aan de tuchtprocedure omdat hij de legitimiteit van de instellingen erachter niet aanvaardde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl