NOS NieuwsAangepast

Voedselbank Amsterdam krijgt 'substantiële' donatie van Taylor Swift

Voedselbank Amsterdam heeft een donatie gekregen van Taylor Swift, de popster die deze week drie dagen op rij in Amsterdam optreedt. "We zijn er enorm blij mee", zegt woordvoerder Oscarine Vonk. Om hoeveel geld het precies gaat, wil ze niet zeggen. "Het is Taylor Swift. Je kan wel op je vingers natellen dat het geen peanuts is. Het gaat echt om een substantieel bedrag."

De voedselbank heeft geen mensen in dienst, maar werkt met honderden vrijwilligers. "Maar we moeten wel de huur van een distributiecentrum betalen, de elektriciteit en benzine van vrachtwagens. Ook hebben we bestelbusjes en heftrucks die aangeschaft en onderhouden moeten worden." Daar kan de voedselbank, die 3400 Amsterdammers onder de armoedegrens voorziet van eten, het geld dus goed voor gebruiken.

Verrassing

De voedselbank krijgt het grootste deel van het voedsel gedoneerd, maar de organisatie ziet de afgelopen jaren een afname van versproducten, zoals groente en fruit. "Dus dat geld kunnen we ook daaraan besteden", zegt Vonk.

Hoewel Swift dit soort donaties ook bij eerdere concerten heeft gedaan, kwam haar gift toch als een verrassing. "Het gerucht ging al wel rond, omdat journalisten ons van tevoren belden of we al iets van Taylor Swift hadden gehoord", vertelt Vonk.

"Maar gisteren was haar eerste concert, en we hadden nog geen bericht gehad." Ze dacht daarom dat Swift Nederland zou overslaan. "Ik had het dus niet meer verwacht, maar des te leuker dat het nu toch is gebeurd!"

Eerste muzikant miljardair

Swift doneerde afgelopen weken ook al aan Britse voedselbanken. Zo doneerde ze een bedrag aan hulporganisaties in Cardiff en Liverpool. Met de donatie kunnen ze het voedsel voor de komende twaalf maanden financieren, zei het hoofd van de voedselbank in Liverpool daarover.

In 2023 doneerde Swift ook aan voedselbanken. Dat deed ze in Arizona en Las Vegas, voordat haar tour daar begon.

De omzet van de Eras Tour, waarvoor Swift nu in Nederland is, overschrijdt de omzet van 1 miljard dollar. Swift doet met haar tour vijf continenten aan. Zakenblad Forbes liet in april weten dat geschat wordt dat de zangeres een vermogen heeft van 1,1 miljard dollar. Daarmee zou ze volgens het blad de eerste muzikant zijn die uitsluitend op basis van haar liedjes en optredens miljardair is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl