Er worden houten planken geplaatst voor de ramen van een winkel in Kingston
NOS Nieuws

Jamaica zet zich schrap voor orkaan Beryl: avondklok en luchthavens gesloten

De Jamaicaanse premier Holness heeft zijn eiland uitgeroepen tot rampgebied en een avondklok ingesteld, nu orkaan Beryl het eiland nadert. Ook zijn de luchthavens van hoofdstad Kingston en Montego Bay voorlopig gesloten, zei Holness in een speech.

Meteorologen verwachten dat Beryl vanaf ongeveer het middaguur (lokale tijd) over het zuiden Jamaica trekt, of anders langs het eiland scheert. Hoe dan ook wordt er zware overlast verwacht. Beryl is op dit moment een orkaan van de een na zwaarste categorie; categorie vier. In de praktijk komt dat neer op aanhoudende windsnelheden tot 230 kilometer per uur.

Holness zei dat Jamaica voor minimaal een week tot rampgebied is uitgeroepen. Mensen mogen vandaag van 06.00 uur tot 18.00 uur (lokale tijd) het huis niet uit. Veiligheidstroepen zijn volgens Holness "volledig gemobiliseerd" om de orde te bewaken en hulp te bieden. Ook geldt er een evacuatiebevel voor mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor aardverschuivingen en overstromingen.

Behalve harde wind worden ook hevige regenval en een stormvloed verwacht, die het water naar verwachting tot ruim 2 meter boven het normale zeeniveau zal stuwen. In Kingston hebben bewoners uit voorzorg houten platen voor ramen geplaatst en grote reclameborden weggehaald. Ook hebben vissers hun boten uit het water gehaald en staan er rijen bij winkels en tankstations, waar mensen levensmiddelen en brandstof inslaan.

Spoor van verwoesting

Eerder liet Beryl al een spoor van verwoesting achter op kleinere eilanden in het oosten van de Caribische Zee, zoals Grenada en Carriacou. De orkaan eiste tot nu toe zeker zes levens.

De liet onder meer in Venezuela en Grenada een spoor van vernieling achter:

Orkaan Beryl verwoest meerdere delen in Caribisch gebied

Het is zeldzaam dat een orkaan zo vroeg in het orkaanseizoen al zo krachtig is als Beryl. Nooit eerder bereikte een orkaan in de Atlantische Oceaan zo vroeg in het seizoen de zwaarste categorie vijf. Daarnaast ging Beryl in minder dan tien uur van categorie één naar categorie vier. Dat was nog nooit voor september - wanneer de piek van het orkaanseizoen is - voorgekomen.

In de afgelopen dagen zwakte Beryl iets af, maar er wordt verwacht dat Beryl na Jamaica ook nog als een orkaan afkoerst op de Kaaimaneilanden. Tegen het einde van de week trekt Beryl dan waarschijnlijk als tropische storm over het Mexicaanse schiereiland Yucatán.

Deskundigen hadden al voorspeld dat er door het warme zeewater dit orkaanseizoen records zouden sneuvelen. Meteorologen verwachten een bijzonder actief seizoen, met dertien orkanen waarvan vier grote. Gemiddeld zijn er jaarlijks zeven orkanen, waarvan drie grote.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl