Een man loopt langs een dichtgetimmerde winkel op Barbedos
NOS NieuwsAangepast

Beryl toch als orkaan van een na hoogste categorie op weg naar Bovenwindse Eilanden

Orkaan Beryl trekt als een orkaan van de vierde categorie richting de Bovenwindse Eilanden in het Caraïbisch gebied. Eerder vandaag had het Amerikaanse Orkaancentrum Beryl nog afgeschaald naar categorie 3, op een schaal van 5, maar de orkaan is in kracht toegenomen.

Autoriteiten op de eilanden hebben bewoners opgeroepen zich voor te bereiden op het noodweer. Op Barbados wordt naast harde wind ook tot 15 centimeter regen verwacht. Bovendien kan het water tot 3 meter worden opgestuwd.

"Neem dit serieus en bereid jezelf voor", waarschuwde de premier van St. Vincent en Grenadines. "Dit is een vreselijke orkaan." Ook het Amerikaanse orkaancentrum noemt Beryl extreem gevaarlijk.

De eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius lijken niet direct getroffen te worden.

  • AFP
    De kust van Bridgetown, Barbados
  • AFP
  • AFP
    Houten platen in een bouwmarkt op Barbados
  • AFP
    Een dichtgespijkerde winkel op Barbados

Op Barbados, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Tobago en Grenada nemen inwoners maatregelen nemen om zichzelf en hun huis te beschermen. Ze slaan eten, water en benzine in en spijkeren planken voor hun ramen. De eilanden krijgen volgens het Amerikaanse orkaancentrum te maken met "potentieel catastrofale windschade", zware regenval en lokale overstromingen.

Voor Martinique en Trinidad geldt een minder zware waarschuwing, evenals voor inwoners van Dominica, delen van de Dominicaanse Republiek en delen van Haïti.

Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot en met eind november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl