NOS Voetbal

PSV-coach Bosz wint Rinus Michels Award, ook Lukkien en Bakker in de prijzen

PSV-coach Bosz wint Rinus Michels Award: 'Niet alleen mijn prijs'

PSV-coach Peter Bosz heeft de Rinus Michels Award gewonnen voor beste trainer van het afgelopen seizoen. De andere genomineerden waren René Hake (Go Ahead Eagles), Rogier Meijer (NEC), Joseph Oosting (FC Twente) en Arne Slot (Feyenoord).

Bosz trad vorige zomer in dienst bij PSV. Hij leidde zijn ploeg in zijn eerste seizoen gelijk overtuigend naar de landstitel. Ook won hij met PSV de Johan Cruijff Schaal en bereikte hij met de Eindhovense club de achtste finales van de Champions League.

Voor Bosz is het de tweede keer dat hij de prijs wint. In 2016/2017 werd hij als trainer van Ajax ook al verkozen tot beste van het seizoen. Toen werd hij overigens geen kampioen.

Bosz zegt dat hij trots is op de prijs, maar probeert ook bescheiden te blijven. De andere genomineerden hebben volgens hem "waanzinnige prestaties geleverd met misschien wel mindere spelers".

Hij roemt ook zijn spelers en de clubleiding van PSV. "Het is niet alleen mijn prijs."

Voor Bosz is het speciaal dat hij de naar Michels vernoemde prijs heeft gewonnen. "Hij is de bondscoach die mij als eerste heeft opgeroepen. Ook heb ik een EK met hem meegemaakt. Een charismatische man."

De prijs werd uitgereikt door Hendrie Krüzen, een goede vriend van Bosz

Slot, die sinds deze zomer voor Liverpool werkt, ging de vorige twee seizoenen met de prijs aan de haal.

Lukkien en Bakker ook in de prijzen

De award voor beste trainer van de eerste divisie ging naar Dick Lukkien. De trainer die promoveerde met FC Groningen hield Jean-Paul van Gastel (NAC Breda), Peter Maes (Willem II), Michele Santoni (FC Dordrecht) en Bas Sibum (Roda JC) achter zich.

Lukkien won de prijs in 2022 ook al, destijds als trainer van FC Emmen.

Suzanne Bakker ontving de prijs voor beste coach in de eredivisie voor vrouwen, die voor het eerst werd uitgereikt. Ze eindigde met Ajax op de tweede plaats in de competitie, maar haar ploeg haalde verrassend de kwartfinale van de Champions League. Bakker vertrok aan het einde van het seizoen bij de club.

Ook Vera Pauw viel in de prijzen. Ze ontving een oeuvreprijs voor haar loopbaan. Pauw was onder andere bondscoach van de Nederlandse voetbalsters en recentelijk van Ierland.

Pauw is de eerste vrouw die de oeuvreprijs in ontvangst mag nemen. "Dat is ontzettend bijzonder. Ik had nooit durven dromen dat ik voor de oeuvreprijs hierheen moest komen. Dat is iets, dat overvalt je, en dat maakt me ook wel emotioneel."

Pauw krijgt als eerste vrouw oeuvreprijs bij Rinus Michels-awards: 'Maakt me wel emotioneel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl