Beelden van na het festival
NOS NieuwsAangepast

Dodental religieus festival India opgelopen naar 121

Het dodental door gedrang gisteren bij een religieus evenement in India is opgelopen naar zeker 121. Onder de doden zijn vooral vrouwen en kinderen. Volgens autoriteiten waren er drie keer zo veel mensen aanwezig als was toegestaan.

Er liggen nog 28 gewonden in het ziekenhuis. Lokale autoriteiten doen onderzoek naar het incident. Het evenement werd gehouden in Hathras, ten zuidoosten van de hoofdstad New Delhi. Een kwart miljoen mensen woonden een bijeenkomst bij van een religieus leider.

Door de enorme drukte en een gebrek aan uitgangen ging het mis bij het evenement, dat gehouden werd in een warme en vochtige tent. Duizenden mensen wilden de tent na afloop tegelijkertijd verlaten, maar gleden uit door de vochtige ondergrond en werden vertrapt.

Gebrek aan veiligheid

De commotie ontstond toen een groep gelovigen na afloop op de auto van de religieus leider, Bhole Baba, afstormde om hem aan te raken. Sommige mensen probeerden weg te komen uit de drukte, maar gleden uit en werden vertrapt door de menigte.

Volgens experts voldeed het evenement niet aan de veiligheidsnormen. "De bijeenkomst werd gehouden in iets wat een tent moest voorstellen zonder voldoende uitgangen", zegt een expert op het gebied van rampenbeheer tegen persbureau AP. Autoriteiten melden dat de tent slechts een kleine uitgang had.

Kritiek op religieus leider

Een van de lokale bewoners die meehielp met het vervoeren van de lijken na het incident. bekritiseerde de religieus leider: "Hij zat in zijn auto en vertrok, terwijl zijn aanhangers op elkaar vielen."

Het Indiase persbureau NDTV schrijft dat Baba eerder onder vuur kwam te liggen vanwege meerdere rechtszaken over seksueel misbruik. Ook meldt NDTV dat zijn satsangs, religieuze bijeenkomsten, worden gezien als controversieel.

Bekijk hier beelden van na het incident:

Veel doden en gewonden bij gedrang in India

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl