NOS Nieuws

Wekdienst 01/07: Nationale Herdenking Slavernijverleden • Frankrijk-België op EK

Goedemorgen! In Amsterdam wordt het Nederlandse slavernijverleden herdacht, en op het EK voetbal spelen Frankrijk en België, en Portugal en Slovenië tegen elkaar.

Eerst het weer: De zon laat zich af en toe zien, maar vooral in het noorden zijn er ook buien, met kans op hagel en onweer. Het wordt maximaal 17 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het aanstaande kabinet-Schoof komt voor het eerst bijeen op het Binnenhof. Ook biedt formateur Van Zwol zijn eindverslag aan aan Kamervoorzitter Bosma en de koning. Willem-Alexander heeft ook een eerste kennismaking met beoogd premier Dick Schoof.
  • Het is vandaag de dag van de Nationale Herdenking Slavernijverleden en het Keti Koti Festival. De herdenking is traditiegetrouw in het Oosterpark in Amsterdam. Demissionair minister Dijkgraaf en burgemeester Halsema houden een toespraak, en ook premier Rutte is erbij.
  • Op het EK voetbal staan weer twee duels uit de achtste finales op het programma. Om 18.00 uur treffen Frankrijk en België elkaar in Düsseldorf. Drie uur later volgt een duel tussen Portugal en Slovenië in Frankfurt.

Dit is er vannacht gebeurd:

In Frankrijk hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag. In onder meer Parijs, Nantes, Lille en Marseille gingen mensen de straat op.

In de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen kreeg het rechts-radicale Rassemblement National van Marine Le Pen afgelopen dag de meeste stemmen. Linkse partijen riepen daarna hun achterban op te protesteren.

In Lyon liep de betoging uit tot ongeregeldheden. Barricades werden opgeworpen en agenten werden bekogeld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Met een live tv-toespraak nam Mark Rutte gistermiddag afscheid na 14 jaar als premier. Kijkers viel het misschien op dat hij zich permitteerde zonder stropdas te spreken en het Torentje al bijna leeggeruimd had: stonden er eerder nog veel spullen achter hem, nu had hij alleen zijn portret van Thorbecke en twee boeken over de Grondwet nog liggen.

Over wat experts nog meer opviel aan de speech schreven we dit artikel.

  • NOS
    Rutte tijdens de eerste toespraak over corona in maart 2020
  • NOS

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl