Collin Veijer bedankt het publiek na zijn tweede plaats in Assen
NOS SportAangepast

Moto3-coureur Veijer grijpt net naast historische overwinning bij TT Assen

Collin Veijer heeft bij de TT van Assen net naast een historische zege gegrepen in de Moto3-race. Voor eigen publiek reed Veijer rondenlang aan de leiding, maar in de allerlaatste bocht ging de Spaanjaard Iván Ortolá de 19-jarige Veijer voorbij.

David Munoz eindigde als derde.

Veijer begon de race vanaf de derde startpositie. In de eerste omloop verloor hij wat terrein. Hij positioneerde zichzelf in de kopgroep, die bestond uit een man of tien.

Halverwege de race reed Veijer op de tweede positie, achter koploper Ortolá. In de elfde ronde nam hij de leiding over. Die positie hield hij lang in handen en het gat groeide zelfs tot bijna een seconde, wat erg ruim is voor Moto3-begrippen.

Laatste meters

Richting de laatste ronde kwam Ortolá ineens weer dichterbij. Veijer ging tot het uiterste om de Spanjaard achter zich te houden, maar in de allerlaatste bocht werd hij toch verschalkt. Veijer pakte de Spanjaard daarna in de laatste meters nog bijna terug, het verschil op de lijn bedroeg slechts enkele duizendsten van een seconde.

Colin Veijer (links) in de achtervolging

Veijer was vlak na de race meteen zeer nuchter en zelfbewust. "Het zou mooi zijn geweest om hier te winnen, maar ik denk dat we veel blijer mogen zijn met de punten die we pakken. Dat was ook het doel van dit weekend. Zoveel mogelijk afsluiten van alles wat er gebeurt en alles eromheen. En dat is gelukt."

Veijer won eerder al twee wedstrijden in de Moto3. Vorig jaar was hij de beste in Maleisië, dit jaar won de coureur in het Spaanse Jerez. Door zijn tweede plek in Assen staat Veijer nu tweede in het wereldkampioenschap, op 39 punten achterstand op David Alonso.

Laatste Nederlandse winst in Assen in 1989

Hans Spaan was 35 jaar geleden, in 1989, de laatste Nederlander die een individuele TT-zege pakte. Dat was in de 125cc-klasse, destijds het derde niveau. Twee jaar later won Egbert Streuer nog in de zijspan, samen met de Engelse Peter Brown als bakkenist.

Veijer schakelt snel om na missen winst in Assen: 'Blijer met de punten'

In de Moto2 ging de zege in Drenthe naar Ai Ogura. De Japanner bleef in een mooie en spannende race de Spanjaarden Fermín Aldeguer en WK-leider Sergio García voor.

Aldeguer stond de koppositie vlak na de start even af aan de lichtere Japanner Ogura, maar sloeg al in de tweede bocht terug. Hij nam veel afstand, maar viel na een 'long lap penalty' wegens overschrijding van de baanlimieten achter Ogura en Sergio García terug naar plek drie.

Aldeguer hengelde García al snel weer binnen, maar Ogura maakte geen fouten en reed naar zijn vijfde GP-overwinning.

Bendsneyder en Van den Goorbergh

Bo Bendsneyder pakte met de veertiende plek voor eigen publiek twee WK-punten. Zonta van den Goorbergh, gestart als veertiende, kwam al in de vijfde ronde ten val.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl