Het gebouw van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington
NOS Nieuws

Hooggerechtshof VS fluit aanklagers terug bij vervolging Capitoolbestormers

Federale aanklagers hebben onrechtmatig gebruikgemaakt van een obstructiewet om mensen te vervolgen die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Dat oordeelt het Amerikaanse Hooggerechtshof. De uitspraak kan van invloed zijn voor de vervolging van honderden van de relschoppers én een zaak tegen Donald Trump.

In totaal zijn ruim 1400 relschoppers beschuldigd van een reeks misdrijven omdat ze hebben deelgenomen aan de poging de bekrachtiging te blokkeren van de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020. Een woedende menigte Trump-supporters bestormde daarvoor het Capitool, waar op dat moment de beide kamers van het Congres in zitting waren om de verkiezingsuitslag te bevestigen.

Volgens de aanklagers is de obstructiewet van toepassing op pogingen om een "officiële procedure" te belemmeren. Maar opperrechter Roberts oordeelde namens de meerderheid van het 9-koppige Hooggerechtshof dat de wet alleen van toepassing is "wanneer de acties van de verdachte de integriteit van fysiek bewijsmateriaal aantasten".

De precieze impact van de uitspraak wordt pas duidelijk als lagere rechtbanken ermee aan het werk gaan. Dit kan ertoe leiden dat zij de aanklachten tegen sommige verdachten zullen afwijzen. Wel is het zo dat de meeste verdachten die op grond van de obstructiewet zijn aangeklaagd of veroordeeld, ook met andere aanklachten te maken hebben.

Ook andere aanklachten

De grote vraag is wat er gebeurt met de ruim vijftig mensen die uitsluitend op grond van de wet zijn veroordeeld, zonder verdere aanklachten. Van hen zitten er momenteel 27 gevangenisstraffen uit. Het is vrijwel zeker dat zij onmiddellijk een verzoek om vrijlating bij de rechtbank zullen indienen.

De uitspraak van het Hooggerechtshof zou ook een effect kunnen hebben op een deel van de federale zaak tegen voormalig president Trump. In die zaak wordt Trump ervan beschuldigd van plan te zijn zijn verlies in 2020 bij de verkiezingen ongedaan te maken.

De aanklacht tegen Trump stoelt slechts voor een deel op de obstructiewet. Daarnaast heeft de voormalige president ook te maken met twee andere aanklachten.

Bekijk hier een samenvatting van de gebeurtenissen op 6 januari 2021:

Terugblik op de Capitoolrellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl