NOS Nieuws

Zeven jaar cel voor man met megafoon bij Capitoolbestorming

In de VS is een man veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden cel vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Taylor James Johnatakis stuurde de menigte destijds aan met een megafoon. Volgens de rechtbank had hij een leidende rol bij de aanval op agenten.

Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw in 2021 raakten honderden relschoppers en agenten gewond. Zeker vijf mensen kwamen bij of kort na de bestorming om het leven. Een aantal betrokken agenten pleegde zelfmoord.

'Hij was een leider'

Het handelen van Johnatakis is vastgelegd op camera's. Op video's is te zien en te horen dat hij commando's schreeuwt naar medestanders om agenten te overmeesteren. "In een woeste meute heb je volgers en leiders. Johnatakis was een leider en wist heel goed wat hij deed die dag", zei de rechter in Washington D.C..

De 40-jarige verdedigde zichzelf in de rechtbank. Johnatakis liet doorschemeren dat hij de autoriteit van de overheid niet erkent. Ook stelde hij de rechter vragen als: "Staat er in mijn dossier dat ik spijt heb betuigd voor mijn zonden?" Maar de rechter ging daar niet mee: "Ik beantwoord geen vragen hier."

Ruim drie jaar na de bestorming zijn ruim 800 mensen ervoor veroordeeld. Voor hun aandeel in de opstand kregen ze gevangenisstraffen variërend van enkele dagen tot 22 jaar.

Bekijk hier een samenvatting van de gebeurtenissen op 6 januari 2021:

Terugblik op de Capitoolrellen

De menigte in Washington was opgejut door president Trump en zijn team, die ten onrechte beweerden dat er grootschalige stemfraude was gepleegd. Ondanks diverse rechtszaken en onderzoeken is er nooit bewijs gevonden voor massale fraude bij de presidententsverkiezingen.

Juridisch gesteggel

Onlangs oordeelde het Hof van Beroep dat Trump vervolgd mag worden voor zijn rol bij de Capitoolbestorming. Maar het juridische gesteggel is nog niet voorbij over de vraag of hij als toenmalig president immuun is voor berechting.

De 77-jarige Republikein heeft het Hooggerechtshof verzocht zijn immuniteit voorlopig te garanderen. De zaak van de Capitoolbestorming en de pogingen van Trump om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, zou in maart beginnen, maar is voorlopig uitgesteld. In november zijn de volgende presidentsverkiezingen, die vrijwel zeker weer gaan tussen Trump en Biden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl