Protesten in Pakistan begin dit jaar tegen godslastering
NOS Nieuws

Man die werd verdacht van godslastering op straat gelyncht in Pakistan

In Pakistan is een 36-jarige man vermoord die op een politiebureau werd ondervraagd vanwege godslastering. Een menigte van zeker honderd strenge moslims viel het bureau binnen en sleepte de man naar buiten. Daar werd hij doodgeslagen en zijn lichaam in brand gestoken.

Het gebeurde in de stad Madyan, in het noorden van Pakistan. De man zou een Pakistaanse toerist zijn.

De man werd door de menigte beschuldigd van het verbranden van pagina's van een koran. Volgens Reuters probeerden mensen hem al voor zijn verhoor in handen te krijgen, maar wist de politie dat te voorkomen. Vervolgens werden mensen via luidsprekers van de moskee opgeroepen het politiebureau te bestormen.

De menigte stak ook auto's in brand. Bij de bestorming raakten zeker acht agenten gewond, schrijft Al Jazeera.

Blasfemie strafbaar

Een jaar geleden gebeurde ongeveer hetzelfde. Ook toen bestormden honderden mensen een politiebureau om een arrestant die verdacht werd van blasfemie te lynchen. De man werd uit zijn cel gehaald, naar buiten gesleurd en doodgeslagen. Vervolgens staken de aanvallers het lichaam van de man in brand.

Britse koloniale overheersers maakten in de 19de eeuw blasfemie strafbaar, en in 1980 verzwaarde Pakistan de straffen. Op sommige gevallen van heiligschennis staat sindsdien de doodstraf in het land.

Strengste ter wereld

Vorig jaar werd de wet tegen godslastering uitgebreid en die behoort nu tot de strengste ter wereld. Critici zeggen dat de blasfemiewet vaak wordt misbruikt voor het bestraffen van minderheidsgroepen in Pakistan en zelfs onder moslims onderling om persoonlijke rekeningen te vereffenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl