Politie inspecteert een verwoeste kerk in Jaranwala
NOS Nieuws

Vernielingen en brandstichting in Pakistan na geruchten heiligschennis koran

Duizenden moslims hebben gisteren in de Oost-Pakistaanse stad Jaranwala kerken en huizen in een christelijke wijk aangevallen na geruchten over heiligschennis van een koran.

Terwijl christenen in de stad zichzelf in veiligheid brachten, stak een woedende menigte hun huizen en bezittingen in brand. Een kerk werd door de brand verwoest, evenals tientallen huizen. Vier andere kerken raakten beschadigd door de vlammen. De autoriteiten zetten het leger in om de rust te doen terugkeren. Er vielen geen gewonden.

Demissionair premier Kakar heeft op X laten weten "ontdaan" te zijn door de beelden uit Jaranwala. De politie heeft inmiddels meer dan honderd mensen gearresteerd en een onderzoek ingesteld naar het geweld.

Tegelijk is er een zaak aangespannen tegen twee christelijke inwoners van de stad vanwege heiligschennis, melden lokale media. De twee zouden zijn gezien terwijl ze pagina's uit een koran scheurden en op straat gooiden. Ook zouden ze beledigingen op andere bladzijdes hebben geschreven.

Christelijke minderheid

Inmiddels zijn de meeste inwoners teruggekeerd naar hun huizen. Volgens de Pakistaanse krant Dawn is een speciale politie-eenheid in het leven geroepen om de minderheden te beschermen in hun gebedshuizen en gemeenschappen. Ook geldt de komende zeven dagen een samenscholingsverbod in Jaranwala.

Christenen zijn een minderheid in Pakistan. De gemeenschap vormt iets meer dan 1 procent van de bevolking, waar ruim 96 procent van de bevolking moslim is. In andere steden in Pakistan gingen activisten en christenen na de vernielingen de straat op om aandacht te vragen voor het geweld tegen christenen.

Activisten en leden van de christelijke gemeenschap in de stad Karachi gingen de straat op:

  • AFP
    Activisten en christenen protesteren op straat in Karachi
  • EPA
    Activisten en christenen protesteren op straat in Karachi
  • AFP
    Activisten en christenen protesteren op straat in Karachi

Britse koloniale overheersers maakten in de 19de eeuw blasfemie strafbaar, en in 1980 verzwaarde Pakistan de straffen. Op sommige gevallen van heiligschennis staat sindsdien de doodstraf in het land. Al eerder zorgden alleen beschuldigingen van godslastering al voor grote rellen, waarbij mensen omkwamen. In sommige gevallen werd de verdachte gelyncht.

Begin dit jaar werd een man die werd verdacht van godslastering op straat gelyncht. Honderden mensen bestormden een politiebureau, haalden de man uit zijn cel en sleurden hem de straat op, waar hij werd doodgeslagen. Twee jaar eerder werd een Sri Lankaanse man gelyncht vanwege godslastering.

De Pakistaanse regering staat onder druk om de blasfemiewetten te wijzigen, maar orthodoxe moslims verzetten zich daartegen. Onlangs werden de blasfemiewetten nog aangescherpt. Internationale en Pakistaanse mensenrechtenorganisaties zeggen dat beschuldigingen van godslastering vaak worden misbruikt om religieuze minderheden te intimideren en persoonlijke rekeningen te vereffenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl