NOS Nieuws

Man die werd verdacht van godslastering op straat gelyncht in Pakistan

In de Pakistaanse oostelijke provincie Punjab hebben honderden mensen een politiebureau bestormd en een arrestant gelyncht. De man, die verdacht werd van godslastering, werd uit zijn cel gehaald, naar buiten gesleurd en doodgeslagen. Vervolgens staken de aanvallers het lichaam in brand.

Het slachtoffer, Muhammad Waris, was door de politie meegenomen nadat hij pagina's van de Koran ontheiligd zou hebben. Volgens de politie had Waris afbeeldingen van zichzelf, zijn vrouw en een mes op verschillende pagina's van het voor moslims heilige boek geplakt. Vervolgens had hij die pagina's verspreid in het landelijke district Nankana, aldus de politie.

Eerdere straf voor godslastering

Bij de bestorming van het politiebureau gebruikte de menigte een ladder om over een muur te klimmen en de hoofdpoort te openen. Vervolgens plunderden ze het politiebureau en werd Waris uit zijn cel gehaald.

Op beelden op sociale media is te zien hoe het naakte lichaam van de man over straat wordt gesleept en wordt geslagen. Andere beelden tonen hoe zijn lichaam in brand wordt gestoken.

Volgens een hooggeplaatste lokale politiefunctionaris werd Waris in 2019 al eens gearresteerd wegens godslastering. Hij zat daarvoor een gevangenisstraf uit en kwam halverwege vorig jaar vrij.

Persoonlijke rekeningen vereffenen

Volgens de politiefunctionaris schond Waris de Koran vandaag opnieuw. Ooggetuigen grepen hem en begonnen hem te slaan. Om hem te beschermen werd Waris door de politie meegenomen en in de cel gezet.

De maximale straf in Pakistan voor godslastering of blasfemie is de doodstraf. Internationale en Pakistaanse rechtenorganisaties zeggen dat beschuldigingen van godslastering vaak worden misbruikt om religieuze minderheden te intimideren en persoonlijke rekeningen te vereffenen.

De Pakistaanse regering staat al lang onder druk om de blasfemiewetten te wijzigen, iets waar orthodoxe moslims zich sterk tegen verzetten.

Het incident van vandaag staat niet op zich. In december 2021 lynchte een groep een Sri Lankaanse manager van een fabriek voor sportartikelen in Punjab, die ze beschuldigden van godslastering. Vorig jaar kregen zes mannen de doodstraf opgelegd voor hun rol in de lynchpartij.

Hoofdinspecteur geschorst

De Pakistaanse premier Shahbaz Sharif heeft de moordpartij veroordeeld en de politiechef van Punjab gevraagd actie te ondernemen tegen de agenten die Waris niet beschermd hebben, meldt persbureau Reuters.

De chef van het politiebureau en de plaatsvervangend hoofdinspecteur zijn geschorst wegens plichtsverzuim, omdat ze de aanval op het politiebureau en het doden van de verdachte niet hebben voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl