Reddingswerkers in de moskee
NOS Nieuws

Inmiddels honderd doden door aanslag Pakistan, reddingsactie afgerond

Zeker honderd mensen zijn volgens de laatste berichten uit Pakistan omgekomen bij de grote bomaanslag van gisteren. De reddingsactie bij de opgeblazen moskee in de stad Peshawar is inmiddels afgerond.

Het is onduidelijk of er levenden onder het puin vandaan zijn gehaald. Wel werden er volgens functionarissen vele lichamen van slachtoffers geborgen. De overledenen zijn vooral politieagenten, zegt een ziekenhuiswoordvoerder tegen internationale media. Ruim vijftig gewonden worden behandeld.

De aanslagpleger sloeg maandag toe aan het begin van de middag (lokale tijd). Door de kracht van de explosie stortte het dak van moskee deels in. De schattingen over het aantal gewonden lopen uiteen van ruim 170 tot zeker 225.

Bekijk hier beelden van de nasleep en erediensten voor de slachtoffers:

Zware zelfmoordaanslag in moskee in Pakistan

De moskee ligt in een wijk met veel politie- en legerposten. Hoe de zelfmoordterrorist langs de vele checkpoints kwam, wordt nog onderzocht.

TTP in beeld

Ook is het onduidelijk welke organisatie achter de aanslag zit. Een commandant van de TTP, de Pakistaanse tak van de Taliban, eiste aanvankelijk de verantwoordelijkheid op. Maar dat werd later door de TTP-woordvoerder ontkend. De eerder genoemde commandant maakt deel uit van een splinterbeweging binnen de TTP, zegt een verslaggever van Al Jazeera.

Inlichtingendiensten zouden anderhalve week geleden hebben gewaarschuwd voor aanslagen. De TTP zou een reeks aanslagen hebben voorbereid in Peshawar en de omgeving. De stad ligt in het noorden van Pakistan, op amper 60 kilometer afstand van Afghanistan.

De regio wordt geregeld opgeschrikt door aanslagen. Vooral sinds november is het geweld opgelaaid, nadat de TTP een staakt-het-vuren had opgezegd met de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl