Reddingswerkers op de plek van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Pakistan ontzet over aanslag op moskee in zwaarbeveiligde zone, bijna 90 doden

Het dodental van de explosie in een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar is opgelopen. Inmiddels is duidelijk dat er zeker 87 mensen om het leven zijn gekomen door de aanslag. Zo'n vijftig gewonden worden in het ziekenhuis behandeld, aldus de autoriteiten. Een aantal van hen zijn er slecht aan toe.

Volgens de politie blies een man zichzelf op in de moskee. Op dat moment stonden er honderden mensen in de rij voor een gebed, onder wie veel agenten. Hoe de man binnen kon komen is onduidelijk: de moskee staat in een zwaarbeveiligd gebied in de Noord-Pakistaanse stad. In dat gebied staan veel overheidspanden en een hoofdgebouw van de politie.

De aanslag veroorzaakte grote schade aan de moskee:

Zware zelfmoordaanslag in moskee in Pakistan

Volgens de politie raakten veel mensen gewond toen een deel van het dak van de moskee naar beneden stortte door de explosie. Nog altijd liggen er mensen onder het puin. Het is onduidelijk wie er achter de aanslag zit. Een commandant van de Pakistaanse Taliban (TTP) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, maar in een verklaring zegt de organisatie niet verantwoordelijk te zijn.

De omvang van de aanslag is volgens internationale persbureaus groter dan die in Peshawar sinds maart vorig jaar. Toen kwamen zeker 58 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag van IS in een moskee. Die aanslag gebeurde tijdens het vrijdaggebed.

De stad is vaker het doelwit van terreurbewegingen als IS en de Pakistaanse Taliban. Die laatste groep heeft eind vorig jaar een staakt-het-vuren met de Pakistaanse regering opgezegd.

Geschokte reacties

Op de aanslag komen veel geschokte reacties. Premier Sharif heeft de aanslag veroordeeld. "De omvang van deze menselijke tragedie is onbeschrijfelijk. Dit is niets minder dan een aanval op Pakistan." De minister van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek aangekondigd.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft de aanslag "in de sterkst mogelijke bewoordingen" veroordeeld. Hij noemt het afschuwelijk dat er mensen om het leven zijn gekomen bij een aanslag in een gebedshuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl