F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen vijfde in tweede training Spanje • Politie onderzoekt 'valse mails' Mercedes

Het is tijd voor de tiende GP van het jaar. In dit liveblog volgen we de eerste trainingen in Barcelona en blikken we vooruit op de rest van het weekend.

  • Norris was de snelste in de eerste training, bekijk de uitslag hier
  • Hamilton was de rapste in de tweede vrije training,

Een pushbericht ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het blog voor vandaag. Morgen gaan we door met 'qualifying day' in Barcelona. Tot dan!

Bekijk de uitslag van de tweede vrije training

Tweede training afgelopen

Veel spannends gebeurde er niet in de tweede training in Barcelona. Hamilton eindigt bovenaan, vlak voor Sainz en Norris. Verstappen wordt vijfde en Red Bull moet nog op zoek naar meer balans in de RB20.

Tweede training Spanje | Weinig snelle tijden

De meeste rijders zijn weer over gegaan op de langere runs. Weinig snelle tijden dus, maar wel het verzamelen van kennis voor de race.

Tweede training Spanje | Top drie dicht bij elkaar

Hamilton, Sainz en Norris zitten binnen een tiende van elkaar. Verstappen staat vierde met ruim twee tienden achterstand. De volledige top achttien heeft inmiddels op de snelle zachte band gereden.

Bij Pérez wordt er aan de auto gewerkt, hij heeft al een tijdje niet meer gereden.

Op het moment van schrijven gaat Gasly naar P4, wat er waarschijnlijk op duidt dat het nog een stuk sneller kan. De Alpine is normaal gesproken geen concurrent voor de topteams.

Wolff: 'Politie onderzoekt mails met valse beschuldiging'

Mercedes-teambaas Toto Wolff zegt dat de politie onderzoek doet naar een e-mail die naar journalisten en F1-teams is gestuurd, waarin Mercedes beschuldigd wordt van het saboteren van de prestaties van Lewis Hamilton. De Engelsman verkast volgend seizoen naar Ferrari.

De mail is gestuurd vanaf een anoniem account. Er wordt gesteld dat het team intern bewust Hamiltons prestaties beïnvloedt door zijn auto, bandenstrategie en mentale gezondheid te benadelen.

Wolff: "We onderzoeken het IP-adres, we onderzoeken de telefoon, omdat online wangedrag in deze vorm moet stoppen. Lewis is twaalf jaar onderdeel van dit team. Er is een vriendschap, we vertrouwen elkaar en we willen positief eindigen."

Tweede training Spanje | Verstappen wil andere vleugel

"De auto is nog steeds loose (onbalans aan de achterkant, red.), ik wil de andere vleugel", zegt Verstappen.

Tweede training Spanje | Bijna iedereen op medium

Erg snelle tijden worden er nog niet gereden, iedereen op vier rijders na rijdt op de gele mediumband.

Verstappen is nog niet tevreden over de balans, zegt hij over de radio.

Tweede vrije training onderweg

De groene vlag zwaait, de tweede vrije training is begonnen. Wederom krijgen de coureurs een uur de tijd in Barcelona.

Fans teleurgesteld: Reprimande voor Aston Martin

Lance Stroll is donderdag niet op komen dagen bij de fan-activiteiten in Spanje. Ondanks dat zijn team stelt dat hij een doktersafspraak had, besluit de FIA om zijn team een reprimande te geven. Aston Martin had immers geen toestemming gevraagd.

'Niet zonder gevecht'

Daniel Ricciardo staat onder druk bij het team van RB. De prestaties vallen tegen en in de paddock klinkt de roep om Liam Lawson als vervanger steeds luider.

De signalen hebben ook Ricciardo bereikt, die op zijn helm schrijft: 'Niet zonder gevecht'. Hij wil niet opgeven. Zijn puntenfinish in Canada moet het begin zijn van een wederopstanding.

Goed toeven vanuit mediacentrum

Er bestaan slechtere plekken om te kijken dan waar onze verslaggever Ayolt Kloosterboer zit. Vanuit het mediacentrum kijken journalisten rechtstreeks uit op de pitstraat en het rechte stuk.

  • NOS/Ayolt Kloosterboer
  • NOS/Ayolt Kloosterboer

Gasly heeft zin in Nederland-Frankrijk: 'Max en ik zullen elkaar plagen'

Gasly kijkt uit naar Nederland-Frankrijk: 'Max en ik zullen elkaar plagen na de wedstrijd'

Een bekend circuit

De baan in Barcelona staat al jaren op de kalender en er zijn weinig circuits waar de F1-coureurs vaker zijn geweest. Jarenlang zijn ook de wintertests in Spanje afgewerkt, omdat het circuit van alles wat heeft: langzame bochten, snelle doordraaiers en een lang recht stuk.

De afgelopen jaren werd steeds vaker getest in Bahrein, maar toch voelt de omloop in Catalonië voor iedereen als een bekende haven.

Verstappen volgt Oranje

Verstappen: 'Als Oranje finale haalt, ga ik mijn best doen om er bij te zijn'

Terug naar 2016

Verstappen boekte op 18-jarige leeftijd zijn eerste overwinning in Spanje

Vooruit, één keertje dan. Het circuit in Barcelona was natuurlijk de plek waarop Max Verstappen zijn allereerste GP-zege pakte. Nadat Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar van de baan reden, kregen Red Bull en Ferrari een voor dat jaar zeldzame kans op een GP-zege. Mercedes won in 2016 immers 19 van de 21 races.

Verstappen stond snel tweede achter teamgenoot Daniel Ricciardo, en na alle pitstops lag hij vooraan. In de slotfase zat Kimi Raikkonen lange tijd vlak achter Verstappen, maar de toen 18-jarige coureur hield stand.

Het zou niet zijn enige zege in Spanje worden, want ook in 2022 en 2023 was Verstappen de beste in Barcelona.

Verstappen na zijn zege vorig jaar

Bekijk de uitslag van de eerste vrije training

Eerste training zit erop

Norris eindigt VT1 met de snelste tijd, hij is 24 duizendsten sneller dan Verstappen. Daarna volgen Sainz, Russell, Pérez en Piastri.

Eerste training Spanje | Verstappen klaagt over probleem

Verstappen klaagt over een probleem met zijn koppeling, die bij het wegrijden in de 'anti-stall' zou gaan. Hij rijdt wel gewoon zijn rondjes in de Red Bull.

Eerste training Spanje | Veel longruns

De meeste coureurs zijn bezig met een lange run. Geen snelle tijden dus, maar kijken hoe de auto zich gedraagt bij het rijden van meerdere ronden achter elkaar.

Eerste training Spanje | En weer door

De baan is weer vrijgegeven, de training is weer onderweg.

Eerste training Spanje | Rode vlag, brokstuk op de baan

De sessie wordt onderbroken omdat er een stukje van de voorvleugel van Alonso op het circuit ligt. De Spanjaard verloor het onderdeel bij het uitkomen van een snelle bocht.

Eerste training Spanje | Russell chagrijnig

Russell rijdt een rustige ronde over het circuit, terwijl Tsunoda er op volle snelheid aankomt. De Japanner moet Russell ontwijken door naar links te sturen, maar Russell komt met een andere lezing over de radio: 'Ik ging naar rechts en hij mikte op me'.

Eerste training Spanje | Coureurs klagen over balans

Onder meer Leclerc en Norris klagen over slechte balans in hun bolide.

Eerste training Spanje | Verstappen begint goed

De meeste rijders hebben alleen op de harde band gereden. Dat is een band die niet al te snel is, maar wel lang meekan. Verstappen staat bovenaan, maar tijden zeggen zo vroeg in de training nog uiterst weinig.

Eerste training Spanje | Klein probleempje voor Sainz

Sainz roept over de radio dat hij geen vermogen heeft. Zijn engineer komt met een oplossing op het stuur van de Ferrari en de Spanjaard kan zijn weg op volle snelheid weer vervolgen. Ging het altijd maar zo makkelijk bij technisch euvel.

Eerste training Spanje | Bearman in de Haas

Oliver Bearman rijdt deze vrije training in de Haas. Elk team moet twee keer per jaar een rookie inzetten in een oefensessie. Hülkenberg moet voor deze training zijn bolide afstaan.

Bearman reed eerder dit jaar de GP van Saudi-Arabië, als vervanger van de zieke Carlos Sainz. De Brit is in de race voor een voltijds zitje bij Haas voor volgend jaar.

Groene vlag!

De eerste training is onderweg. De rijders krijgen nu een uurtje om aan de baan te wennen en op zoek te gaan naar de juiste afstelling.

Piastri hoopt op open gevecht

McLaren-rijder Oscar Piastri heeft meer vertrouwen in een gevecht met Red Bull, al weet ook hij dat het team van Max Verstappen de favoriet is.

Piastri hoopt op open gevecht: ‘Dit is niet per se Red Bull-territorium’

Leclerc verwacht sterker Red Bull

Charles Leclerc verwacht dat Red Bull in Spanje sterker voor de dag komt dan in de afgelopen races, omdat de RB20 beter zou passen bij dit circuit.

Leclerc verwacht beter Red Bull in Spanje: ‘Laatste vier races waren niet hun sterkte’

Hoe liggen de verhoudingen?

De grote vraag van dit weekend is: hoe sterk is de Red Bull op het circuit in Catalonië? De afgelopen weekenden verliepen, ondanks zeges in Imola en Montreal, moeizaam voor Red Bull. Dit circuit zou beter bij de RB20 moeten passen, maar de concurrentie lijkt dichterbij dan aan het begin van dit seizoen.

Lees hier meer over de verwachtingen van de onderlinge verhoudingen:

Verrassende rentree

Verrassend nieuws vanochtend bij het team van Alpine. Oud Renault-teambaas Flavio Briatore keert terug als adviseur van Renault-directeur Luca de Meo.

Onder leiding van Briatore pakte het team uit Enstone twee wereldtitels met Michael Schumacher (als Benetton) en twee kampioenschappen met Fernando Alonso (als Renault). Maar vooral zijn exit uit de sport was spraakmakend.

Briatore werd in 2009 levenslang geschorst uit de Formule 1. Onder zijn leiding moest Nelson Piquet junior bewust crashen tijdens de GP van Singapore in 2008, om Fernando Alonso een gouden strategie te geven met een safetycar-situatie. Het plan slaagde, maar kwam een jaar later wel naar buiten. 'Crashgate' werd geboren, en Briatore moest het veld ruimen.

De levenslange schorsing werd in 2010 teruggedraaid, maar sindsdien heeft Briatore nooit meer een grote rol gehad binnen de Formule 1.

Start your engines

Het is tijd voor de tiende GP van het jaar. In dit liveblog volgen we alle actie van de eerste dag op het circuit in Barcelona. De eerste training begint om 13.30 uur.

Het circuit van aankomend weekend in Spanje