Jude Bellingham viert de 1-0

Engeland stelt piepend en krakend 1-0 zege op Servië veilig, Bellingham matchwinner

Het naar voetbalsucces hunkerende Engeland is het EK voetbal begonnen met een zege. De Engelsen, nooit Europees kampioen en nog altijd terend op hun enige wereldtitel in 1966, waren met 1-0 te sterk voor Servië, maar overtuigen deden ze alleen in de eerste 25 minuten.

Eerder op de avond speelden Slovenië en Denemarken met 1-1 gelijk, waardoor de Engelsen aan de leiding gaan in groep C

In de aanloop naar het EK stelde Gareth Southgate flink wat topspelers teleur door ze thuis te laten. De bondscoach van Engeland kan zich dat permitteren, aangezien hij vooral in aanvallend opzicht een ruime keuze heeft.

Neem alleen de droomaanval tegen Servië, met centrumspits Harry Kane, Bukayo Saka op rechts en Phil Foden op links. Om over het middenveld met Jude Bellingham 'op tien', geflankeerd door Declan Rice en Trent Alexander-Arnold maar te zwijgen.

Fluitconcerten

De aanloop naar de wedstrijd verliep enigszins rumoerig, met wat ongeregeldheden tussen supporters van beide landen bij een café in de binnenstad, waar klappen werden uitgedeeld. In de directe omgeving van de Veltins-Arena in Gelsenkirchen bleef het rustig, al werd er tijdens het spelen van de volksliederen wederzijds flink gejoeld en gefloten.

Bellingham in de mangel

Toen de bal eenmaal rolde in het stadion van Schalke 04 vlogen vooral de Engelsen de fluitconcerten om de oren, wat de ploeg van Southgate er overigens niet van weerhield de tegenstander meteen te omsingelen. Met al snel het zo gewenste succes.

In de 13de minuut stuurde back Kyle Walker op rechts Saka de diepte in. Diens voorzet stuitte via het been van de Servische verdediger Strahijna Pavlovic omhoog, ging aan Kane voorbij, maar werd door Real Madrid-ster Bellingham snoeihard binnen gekopt. Daarbij gaf de voetballer van het jaar in Spanje verdediger Adrija Zikovic het nakijken: 0-1.

Bekijk de samenvatting van Servië - Engeland

Nadat Aleksandr Mitrovic in de 22ste minuut had verzuimd een lichtzinnige actie van Alexander-Arnold af te straffen door naast te schieten, was Engeland drie minuten later dicht bij het tweede doelpunt. Dit keer werd Walker door Saka op rechts gelanceerd, maar door een duwtje van Pavlovic in de rug ging zijn voorzet net buiten bereik van Kane en Foden voorlangs.

Op een fraaie passeerbeweging van Saka na, wiens voorzet daarna achter Foden langs ging, lieten de Engelsen de rest van de eerste helft de teugels vieren.

Bellingham werd in de 39ste minuut op het middenveld onreglementair gestuit door Nemanja Gudelj, wat de voormalig speler van NAC, AZ en Ajax de eerste gele kaart van de wedstrijd opleverde. Filip Kostic, oud-verdediger van Groningen, verliet vlak voor rust geblesseerd het veld.

Filip Kostic gaat van teleurgesteld naar de kant

Southgate's ploeg kreeg na rust te maken met een steeds meer aandringend Servië dat in de 52ste minuut een grote kans kreeg uit een voorzet van Dusan Vlahovic, maar invaller Mladenovic raakte de bal net niet.

Bij een voorzet van de opgestoomde Mladenovic zeven minuten later diende de Engelse doelman Pickford in te grijpen, voordat Mitrovic aan de bal kon komen, waarbij de de Servische spits claimde dat hij een duw in de rug had gekregen van Kieran Trippier. De VAR greep niet in.

Tadic valt in

Bij Engeland zullen ze gek op hebben gekeken dat een andere voormalig Ajax-speler, aanvaller Dusan Tadic op de bank begon bij Servië. In de 60ste minuut zagen de Engelsen Tadic alsnog invallen, terwijl eerder al Gudelj plaats had gemaakt voor Ivan Ilic, een andere oud-speler van NAC.

In Studio Fußball legde Tadic uit waarom hij op de bank begon. Daarnaast had hij een gezellig onderonsje met zijn voormalige coach en vriend Erik ten Hag, die in de studio in Baarn zat.

Tadic groet 'vriend' Ten Hag en verklaart reserverol: 'Coach dacht al aan Slovenië'

Naarmate de tweede helft vorderde, kwamen de Engelsen steeds meer onder druk te staan. Weg was de flair waarmee ze aan de de wedstrijd waren begonnen.

De tot dan toe onzichtbare Kane leek in de 77ste minuut zijn ploeg aan de bevrijdende 2-0 te helpen. De voor Saka ingevallen rechtsbuiten Jarrod Bowen gaf van rechts voor, waarna de kopbal van Kane via de handen van de Servische doelman Predrag Rajkovic op de lat belandde.

Pickford redt Engeland

Vijf minuten later behoedde Pickford Engeland voor de gelijkmaker door een knap afstandsschot van Vlahovic met de vuisten over het doel te werken. Een knal van middenvelder Sergej Milinkovic-Savic vlak voor tijd vloog net naast.

Piepend en krakend trokken de Engelsen in de resterende speeltijd de 1-0 over de streep.