Wekdienst 15 juni 2024
NOS Nieuws

Wekdienst 15/6: Vredestop begint in Zwitserland • Persconferentie bondscoach Koeman

Goedemorgen! Vandaag gaat in Zwitserland een vredestop voor Oekraïne van start. En geeft bondcoach Ronald Koeman een persconferentie in aanloop naar het eerste EK-duel tegen Polen.

Eerst het weer: De eerste ochtenduren buien, lokaal met onweer. Later vanmorgen en vanmiddag nu en dan zon en slechts een enkele bui. Doorstaande zuidwestenwind, kracht 4 tot 6 en maxima tussen 16 en 18 graden. In de avond meer buien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Zwitserland begint een vredestop voor Oekraïne. President Zelensky hoopt daar op steun voor zijn visie over het einde van de oorlog. Vooraf ging het echter vooral over de landen die er niet bij zijn: Rusland en China. Ook de Amerikaanse president Biden ontbreekt.
  • In het Verenigd Koninkrijk vindt de militaire parade ter ere van de verjaardag van koning Charles plaats, de zogenaamde Trooping the Colour. Gisteren maakte prinses Kate bekend voor het eerst weer in de openbaarheid te treden sinds haar ziekenhuisopname in januari.
  • Bondscoach Ronald Koeman geeft een persconferentie in aanloop naar het eerste EK-duel van het Nederlands elftal. Zondag speelt Oranje om 15.00 uur tegen Polen. Zowel de persconferentie als de wedstrijd is live te volgen bij de NOS.

Dit is vannacht gebeurd:

De Zuid-Afrikaanse president en ANC-leider Cyril Ramaphosa is herkozen voor een tweede termijn, nadat zijn partij enkele uren eerder een coalitieakkoord had gesloten met een voormalige politieke tegenstander.

In Zuid-Afrika wordt de president gekozen door de Nationale Vergadering, een van de kamers van het parlement. Ramaphosa nam het op tegen een verrassingskandidaat, Julius Malema van de linkse Economic Freedom Fighters.

Ramaphosa won de stemming overtuigend: hij kreeg 283 stemmen, Malema 44. De Nationale Vergadering heeft 400 leden. De 71-jarige Ramaphosa verzekerde zich van zijn tweede termijn van vijf jaar met de hulp van parlementsleden van de op één na grootste partij van het land, de Democratische Alliantie, en enkele kleinere partijen. Hij had die steun nodig omdat zijn eigen partij, het ANC, twee weken geleden de meerderheid verloor bij de verkiezingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dertig bezoekers van een attractiepark in Oregon, in het noordwesten van de VS, hebben een half uur lang ondersteboven in een attractie gehangen voordat ze door reddingswerkers uit hun benarde positie werden bevrijd.

Attractie staat stil: 'Dit is echt angstaanjagend'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl