NOS Nieuws

'RSF richt bloedbad aan met zeker 100 doden in dorp Sudan'

Bij een aanval van de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) op een dorp in Sudan zijn zeker honderd doden gevallen. Dat zeggen verschillende activisten tegen persbureau Reuters. Het persbureau heeft die aantallen nog niet onafhankelijk geverifieerd.

De aanval vond plaats in de deelstaat Al Jazira, in het dorp Wad Alnoura, zo'n 100 kilometer ten zuiden van hoofdstad Khartoem. In de staat liggen voornamelijk kleine dorpen met boerderijen. In december namen RSF-strijders de hoofdstad Wad Madani in.

Een verslaggever van persbureau Reuters plaatste een foto op X met tientallen doden gehuld in witte doeken. De verslaggever spreekt van de dodelijkste aanval tot nu toe in de regio.

"Wad Alnoura was woensdag getuige van een genocide na twee aanvallen van de RSF. Tot wel honderd mensen zijn omgekomen", staat in een verklaring van de prodemocratische Wad Madani-verzetsbeweging. Later schatte die beweging het aantal doden in op honderden. Volgens de organisatie gaf het Sudanese leger geen gehoor aan een verzoek om hulp.

De RSF zelf zegt dat ze aanvallen heeft uitgevoerd op het leger en op geallieerde milities in en rond het dorp. De verklaring zwijgt over burgerslachtoffers. De verzetsbeweging beschuldigt de RSF van het gebruik van zwaar artillerievuur op burgers, plunderingen en het verjagen van vrouwen en kinderen naar een nabijgelegen stad.

De door het leger gesteunde overgangsraad veroordeelt de aanval. "Dit zijn criminele daden die het systematische gedrag van deze milities weerspiegelen bij aanvallen op burgers", staat in een verklaring.

Langer dan jaar burgeroorlog

De burgeroorlog in Sudan woedt inmiddels al meer dan een jaar. De RSF en het Sudanese leger zijn in een bloedige strijd verwikkeld om controle in het Oost-Afrikaanse land. De macht van de RSF in Darfur breidt zich sindsdien steeds verder uit, dorpen worden afgebrand en ze veroveren stad na stad.

Plunderingen en seksueel en etnisch geweld zijn aan de orde van de dag en hulp vanuit de internationale gemeenschap komt maar moeizaam op gang. De VN schatte begin dit jaar in dat er 3,8 miljard dollar aan noodhulp nodig is. Zeker 25 miljoen mensen verkeren sinds het uitbreken van de oorlog in nood, miljoenen mensen zijn ontheemd en het precieze aantal doden is niet duidelijk.

De oorlog begon omdat de strijdende partijen het niet eens werden over de verdeling van de macht, nadat zij samen vijf jaar geleden de autocratische leider Omar al-Bashir hadden afgezet. Die was ruim dertig jaar aan de macht.

Afrika-correspondent Elles van Gelder sprak vorig jaar in buurland Tsjaad met vluchtelingen uit de West-Sudanese regio Darfur:

Bloedvergieten in Darfur: 'We zijn mishandeld, verkracht en geslagen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl