Oostenrijk viert de 1-0 van Patrick Wimmer

Oostenrijk schiet uit startblokken tegen Servië, Italië overtuigt allerminst

Oostenrijk, tegenstander van Oranje op het EK, heeft zich dinsdagavond van zijn goede kant laten zien in een oefenduel met Servië. In eigen huis schoot de ploeg van Ralf Rangnick uit de startblokken en legde het al vroeg de basis voor een 2-1 zege.

Europees kampioen Italië overtuigde thuis allerminst tegen Turkije en speelde 0-0, terwijl Portugal met 4-2 te sterk was voor Finland.

Oostenrijk niet bang

Oostenrijk maakte een goede indruk in de wedstrijd tegen Servië. Het team van Rangnick lijkt niet bang te zijn om aanvallend voetbal te spelen: bijna elke bal werd meteen vooruit gespeeld. Dat zorgde ervoor dat de openingsfase van de wedstrijd vol spektakel zat.

Al na 10 minuten stond de 1-0 op het scorebord in het Ernst Happel-stadion. Een geweldige steekpass van Christoph Baumgartner zette Patrick Wimmer volledig vrij in het strafschopgebied. De middenvelder schoot de bal in de verre hoek raak. Drie minuten later kwam Oostenrijk zelfs op 2-0. Na weer een goedlopende aanval was het nu Baumgartner die in alle rust raak kon schieten.

Servië valt tegen

Servië, dat met Dusan Tadic, Nemanja Gudelj en Dusan Vlahovic speelde, viel erg tegen. De Serviërs kwamen voor rust nog wel terug in de wedstrijd. Uros Spajic kopte een voorzet op de paal en de rebound was een prooi voor Strahinja Pavlovic.

Daar bleef het bij. Zo toonde Oostenrijk zich een niet te onderschatten tegenstander voor Oranje. Nederland treft Oostenrijk in de derde groepswedstrijd op 25 juni.

Italië blijft steken op 0-0

In Bologna speelde regerend Europees kampioen Italië een oefenwedstrijd tegen een andere EK-ganger, Turkije. Maar voor de ploeg van Luciano Spalletti lijkt nog wat werk aan de winkel als het de Europese titel in Duitsland wil prolongeren.

Jorginho en Abdulkerim Bardakc in duel

Er werd misschien nog niet in de allersterkste basisopstelling gespeeld, maar er stonden toch voldoende grote namen op het veld om Turkije aan de kant te kunnen zetten. Maar Turkije, waar Orkun Kökçü inviel na rust, kon makkelijk stand houden.

Sterker nog, de grootste mogelijkheden in het redelijk saaie duel waren voor de Turken. Maar het bleef bij 0-0.

Spektakel in Portugal

Portugal en Finland maakten er een spektakel van, hoewel de Portugezen zeker niet met de beste namen begonnen. Cristiano Ronaldo zat bijvoorbeeld niet eens bij de selectie, want hij geniet nog van een paar vrije dagen. Bruno Fernandes begon op de bank.

Maar Portugal leek beide stervoetballers niet eens nodig te hebben. Bij rust stond het al 2-0 door doelpunten van Rúben Dias en Diogo Jota.

Er leek niks aan de hand voor de thuisploeg. Helemaal niet toen invaller Fernandes voor de 3-0 tekende. Invaller Teemu Pukki bracht Finland echter met twee treffers helemaal terug in de wedstrijd.

Het inbrengen van Fernandes bleek een gouden zet. Hij besliste het duel definitief met de 4-2 vlak voor tijd.