Het bouwterrein in Lochem waar een deel van de brug in aanbouw instortte
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Opruimwerkzaamheden brug Lochem duren waarschijnlijk tot half augustus

De opruimwerkzaamheden van de brug in Lochem waar in februari een fataal ongeluk plaatsvond, duren zeker nog tot half augustus. Daarna hoopt de provincie Gelderland meer duidelijkheid te kunnen geven over wanneer de bouw van de brug kan worden hervat. Meerdere delen ervan zijn zodanig beschadigd dat ze niet hergebruikt kunnen worden.

Het ongeval gebeurde in februari bij hijswerkzaamheden aan de nieuwe kanaalbrug over het Twentekanaal. De Nettelhorsterbrug werd beschouwd als toekomstig icoon voor de stad. Op 21 februari zou de eerste boog geplaatst worden. Dat ging helemaal mis: een brugdeel viel uit de takels van een kraan en belandde zo'n 25 à 30 meter lager op een stellage. Twee mensen kwamen daardoor om het leven.

De Arbeidsinspectie sloot het bouwterrein een tijdlang af voor onderzoek; eind april werd het weer vrijgegeven voor bouwbedrijf BAM en opdrachtgever provincie Gelderland.

Niet meer te gebruiken

BAM heeft de schade van verschillende brugdelen geïnspecteerd en concludeert dat een aantal daarvan niet meer te gebruiken is. Het deel van de brug dat losschoot en het brugdek waar dat op terechtkwam moeten opnieuw worden gemaakt, schrijft Omroep Gelderland. Dat gebeurt op een bouwwerf in Gent. De nieuwe onderdelen worden via het water naar de bouwlocatie aan het Twentekanaal in Lochem gebracht wanneer ze af zijn.

De opruimwerkzaamheden duren zeker tot half augustus, verwacht provincie Gelderland. "Tijdens de opruimwerkzaamheden blijven de zwarte schermen rondom het bouwterrein staan, zodat de werkzaamheden geen afleiding vormen en invloed hebben op de verkeersveiligheid op de aangrenzende weg."

Advertentie via Ster.nl