Twee bouwvakkers uit Belgie en Polen kwamen bij het brugongeluk om het leven, twee anderen raakten gewond
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Arbeidsinspectie wil beelden van fataal brugongeluk Lochem

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in het tv-programma Opsporing Verzocht een oproep gedaan aan getuigen van het fatale brugongeluk in Lochem. Gehoopt wordt dat mensen foto's en bewegende beelden aanleveren van onder meer het moment dat het ongeluk gebeurde.

Bij de brug in aanbouw over het Twentekanaal stortte twee weken geleden een brugdeel neer op een bouwsteiger. Een van de brugbogen raakte los tijdens het takelen en sloeg daarbij door de steiger heen. Een Belgische en Poolse bouwvakker kwamen om het leven. Twee anderen raakten gewond. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis.

De oproep van de Arbeidsinspectie betreft niet alleen foto's en beelden van het ongeval zelf, maar ook beelden die in de dagen voor het ongeluk zijn gemaakt. Doel is om te achterhalen hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe het eventueel te voorkomen was, meldt Omroep Gelderland.

Bronbescherming

Op de dag van het ongeluk, woensdag 21 februari, had Omroep Gelderland op de bewuste locatie beelden gedraaid. De verslaggever en cameraman hadden het bouwterrein net verlaten toen het drama zich voor hun ogen voltrok. De beelden zijn op verzoek van de Arbeidsinspectie ingenomen.

De verslaggever van Omroep Gelderland is opgeroepen om te getuigen, maar daaraan werkt de omroep niet mee. "Wij leven mee met de slachtoffers, de nabestaanden en alle mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Toch werken wij niet mee, omdat het niet past bij onze rol als journalist", zegt hoofdredacteur Sandrina Hadderingh.

"Een journalist moet vrij nieuws vergaren en daarin zijn bron(nen) beschermen", aldus Hadderingh. "Wij opereren altijd onafhankelijk en zijn geen verlengstuk van politie, justitie of de Arbeidsinspectie."

De Arbeidsinspectie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar het ongeval. Dat gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen. De uitkomsten van beide onderzoeken worden voorlopig nog niet verwacht.

Advertentie via Ster.nl