NOS NieuwsAangepast

Brugdeel stort naar beneden: 'We stonden met ongeloof te kijken'

Het had een feestelijk moment moeten zijn in Lochem, maar de bouw van een nieuwe kanaalbrug leidde vanmorgen tot een fataal ongeluk. Van grote hoogte stortte een brugdeel neer op een bouwsteiger. "Bij een hijskraan brak de boog af en die brugboog stortte naar beneden via een stellage waar mensen op stonden", beschrijft verslaggever Melanie Lokate van Omroep Gelderland.

Twee mensen kwamen om het leven. Twee anderen raakten gewond. Zij verkeren volgens de veiligheidsregio niet in levensgevaar.

Een groep mensen stond ernaar te kijken. Ooggetuigen vertellen dat het ongeluk diepe indruk heeft gemaakt. "Ik stond te shaken en iedereen met mij", zegt verslaggever Nieke Hoitink van dagblad de Stentor.

Bekijk hier beelden van direct na het ongeluk. Ooggetuigen zagen het brugdeel naar beneden storten:

Ooggetuigen zien brugdeel tijdens werkzaamheden naar beneden storten

Tegen radiozender 3FM zegt Hoitink dat toeschouwers niet konden bevatten wat er gebeurde. Aan het begin van de dag was de sfeer nog vrolijk en gezellig. "Ik had een man naast me staan die elke dag kwam kijken naar de werkzaamheden", zegt Hoitink.

De nieuwe brug wordt beschouwd als toekomstig icoon voor de stad. Vandaag zou de eerste brugboog worden geplaatst. Lokate: "Er waren veel mensen op pad die het wilden zien." Maar toen het brugdeel op het hoogste punt was gehesen, ging het volgens de verslaggevers fout.

"Het ging zo snel dat ik mijn camera nog niet eens in mijn hand had", zegt cameraman Arjan Gotink. Hij was samen met collega Hoitink op pad voor een reportage over de brugwerkzaamheden.

Burgemeester Van 't Erve van Lochem zegt zeer geschokt te zijn door het ongeluk. "We dachten dat er goede plannen lagen. Dat het zo mis zou gaan hebben we ons nooit kunnen voorstellen."

"Vandaag had een feestelijke stap voorwaarts moeten zijn in de realisatie. Maar na vijf jaar plannen valt alles in één dag in duigen, met verschrikkelijke afloop voor de slachtoffers", aldus de burgemeester.

Knappend geluid

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. De Arbeidsinspectie begint met het onderzoek zodra het tweede lichaam is geborgen. Burgemeester Van 't Erve benadrukt het belang daarvan. "We willen ieder feit achterhalen om zeker te weten dat wat hier gebeurd is nooit meer gaat gebeuren."

Ooggetuigen zeggen dat de kabel ging wiebelen en mogelijk zou zijn geknapt. Vervolgens "lazerde de boog met een donderend geweld naar beneden", zegt Hoitink. De bouwstellage werd geraakt door het vallende brugdeel.

Volgens Hoitink viel een aantal bouwvakkers naar beneden. Sommige mensen raakten bekneld. Hulpdiensten rukten massaal uit om de gewonden te helpen. Ook op de stellage bevonden zich een of meerdere gewonden.

'Maken we dit nu mee?'

"We stonden elkaar aan te kijken: maken we dit nu mee?", zegt Hoitink. Zij en andere omstanders vreesden dat het brugdeel hun kant zou opzwaaien. "Er waren veel mensen ter plaatse die het ongeval hebben zien gebeuren", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

"Ik maak me ernstig zorgen over de werklieden daar aan het werk waren", zegt projectleider Max Schurink tegen Omroep Gelderland. Hij noemt het een dramatisch ongeluk.

Toeschouwers van het fatale incident zijn opgevangen in de kantine van een bedrijf in de buurt. Er is een team van Slachtofferhulp Nederland aanwezig ter ondersteuning.

Demissionair premier Rutte noemt het een tragische situatie en wenst de nabestaanden en betrokkenen sterkte toe:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl