NOS NieuwsAangepast

Bouwongeval bij nieuwe brug in Lochem eist twee levens

Bij een ongeluk bij een brug in aanbouw over het Twentekanaal in Lochem zijn twee mensen om het leven gekomen. Twee anderen zijn gewond geraakt. Een van de grote brugbogen viel uit de takels van een kraan. De Arbeidsinspectie zegt dat de boog op zeker twee personen terecht is gekomen.

De lichamen van beide slachtoffers zijn geborgen. De twee gewonden verkeren niet in levensgevaar, meldt de veiligheidsregio.

De hulpdiensten kregen ondersteuning van het zogenoemde team USAR (Urban Search and Rescue). Dit is een zelfstandig specialistisch reddingsteam dat ook wordt ingezet in de nasleep van bijvoorbeeld grote aardbevingen in het buitenland.

De Arbeidsinspectie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeval. Dit gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Oorzaak nog onbekend

Het is nog onduidelijk wat er precies is fout gegaan. Bij Lochem wordt op dit moment een rondweg aangelegd, waarvoor twee nieuwe bruggen over het kanaal komen. Bouwbedrijf BAM zou vanochtend de bogen van een van de nieuwe bruggen op hun plaats tillen.

Volgens een verslaggever van de regionale krant de Stentor ging het mis toen een van de bogen helemaal bovenin twee kranen was gehesen. Bouwvakkers stonden op een hoge steiger ernaast. "En toen knapte er iets", zegt Nieke Hoitink. "Er klonk een enorm kabaal. Die boog ging enorm heen en weer zwaaien, zo erg dat hij met donderend geweld naar beneden lazerde."

Bekijk hier beelden van direct na het ongeluk. Ooggetuigen zagen het brugdeel naar beneden storten:

1:11Ooggetuigen zien brugdeel tijdens werkzaamheden naar beneden storten

De boog sloeg daarbij door de steiger heen. "Daar stonden bouwvakkers bovenop en een aantal van hen is naar beneden gevallen."

Volgens de veiligheidsregio zit een van de slachtoffers nog 'op hoogte'. Er is een speciaal team om dit slachtoffer naar beneden te brengen. Hoe het met de twee gewonden gaat, is nog onduidelijk. Er zijn twee traumahelikopters ter plaatse.

Het ongeval is volgens de veiligheidsregio door veel medewerkers gezien. Zij zijn opgevangen bij een naastgelegen bedrijf.

Veel publiek

Ook stonden op het moment van het ongeval veel toeschouwers bij de bouwplaats te kijken naar hoe de bouw van de brug vorderde. "De weg is inmiddels afgesloten, er kunnen geen mensen meer bijkomen", zegt verslaggever Melanie Lokate van Omroep Gelderland. "De politie heeft het overal afgezet. De mensen die hier staan, staan vol ongeloof te kijken wat hier is gebeurd."

Demissionair premier Rutte noemt het een tragische situatie en wenst de nabestaanden en betrokkenen sterkte toe:

De veiligheidsregio zegt dat er ook hulp komt voor de toeschouwers, als dat nodig is. "Er waren veel mensen ter plaatse, dus er zal ook gekeken moeten worden wat er nodig is voor de mensen die het hebben zien gebeuren", zegt een woordvoerder.

Gespecialiseerd team

Om te voorkomen dat er nog meer mensen gewond kunnen raken, is een gespecialiseerd team onderweg naar Lochem om de bouwplaats veilig te stellen. "Alles moet hier gezekerd worden", zegt Lokate van Omroep Gelderland.

Verder gaat de Arbeidsinspectie naar Lochem, om daar onderzoek te doen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt ook naar de bouwplaats. Zij gaan kijken of er bij het ongeluk "lessen te trekken zijn voor de toekomst".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl