Paula Badosa (l) en Aryna Sabalenka na hun partij op Roland Garros
NOS SportAangepast

Sabalenka verslaat beste vriendin Badosa, Rybakina nog zonder setverlies

Aryna Sabalenka is door naar de achtste finales van Roland Garros. De Belarussische tennisster was in twee sets te sterk voor haar hartsvriendin, de 26-jarige Paulo Badosa: 7-5, 6-1.

Sabalenka, de huidige nummer twee van de wereld, stond zes keer eerder tegenover de Spaanse voormalig nummer twee op de wereldranglijst (april 2022). Van die zes partijen had Badosa, die mede door een rugblessure nu 139ste staat op de ranking, alleen in 2021 er twee gewonnen. Sabalenka was de afgelopen vier keer de sterkste.

De wedstrijd op Court Philippe-Chatrier begon met twee breaks en meerdere spannende games waarbij beide speelsters elkaar het vuur na aan de schenen legden. Badosa pakte een 4-2 voorsprong, maar Sabalenka brak meteen terug.

Omdat ze daarna haar eigen service meteen weer inleverde, mocht de Spaanse bij een 5-3 voorsprong even dromen van setwinst. Die droom werd wreed verstoord toen Sabalenka een tandje bijschakelde en haar vriendin nog maar vier punten gunde in de volgende vier games.

De in het nauw gedreven Sabalenka liet haar beste tennis zien. Niet alleen met de van haar bekende harde forehands maar ook met gevoelige dropshots.

In de tweede set was daardoor het krachtsverschil een stuk groter en Sabalenka stoomde binnen een half uur op naar de winst. Ze had nog even moeite om de wedstrijd te beslissen, maar op haar vierde wedstrijdpunt was het raak.

Rybakina blijft ook tegen Mertens zonder setverlies

Jelena Rybakina maakte eerder op de dag nog een volgend slachtoffer uit de Lage Landen. Na haar zege in de tweede ronde op Arantxa Rus was de als vierde geplaatste Kazachse in de derde ronde de Belgische Elise Mertens de baas, eveneens in twee sets: 6-4, 6-2.

Jelena Rybakina

Beide speelsters begonnen keurig met behoud van hun opslagbeurten, maar daar kwam vanaf 2-2 een eind aan met maar liefst vier breaks op rij. Vooral die van Mertens op 4-4 was zuur, omdat die gepaard ging met dubbele fouten. Rybakina doorbrak het stramien, behield haar service en brak de Belgische vervolgens op love.

De setwinst werkte kennelijk bevrijdend voor de Wimbledon-kampioene van 2022, die een tandje bijschakelde en Mertens met haar krachtige slagen aanpakte. Dat leidde al snel tot een break, die de Belgische niet meer te boven kwam. Integendeel, nieuw serviceverlies kostte haar de partij.

Verrassende zege Navarro op Keys

In een Amerikaans onderonsje in de tweede ronde in Parijs speelden Madison Keys (WTA-12) en Emma Navarro (WTA-24) tegen elkaar. Waar Keys, voormalig halvefinaliste op Roland Garros, gold als de favoriet ging laatstgenoemde er na twee succesvolle tiebreaks met de winst vandoor: 7-6 (5), 7-6 (3).

Voor Navarro is het bereiken van de derde ronde op Roland Garros een evenaring van haar beste prestatie op een grandslamtoernooi. De 23-jarige dochter van miljardair Ben Navarro neemt het in de volgende ronde op tegen Sabalenka.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl