NOS Sport

Waterpolosters Polar Bears winnen eerste finaleduel in thriller tegen De Zaan

De waterpolosters van het Edese Polar Bears hebben het eerste finaleduel om het landskampioenschap op miraculeuze wijze gewonnen. Polar Bears keek het hele duel tegen een achterstand aan, maar met nog 45 seconden bracht Aniek Roekevisch de stand weer gelijk: 10-10.

Ook in de noodzakelijke strafworpenserie leek de club uit Ede het onderspit te delven, maar een redding van keepster Laura Steenbeek op de zesde Zaanse strafworp stelde Iris Wolves in staat om Polar Bears toch de overwinning te bezorgen: 15-14.

Lola Moolhuijzen, het 19-jarige toptalent van Polar Bears.

Dat Polar Bears en titelverdediger De Zaan in een best-of-three om de landstitel gingen strijden, was geen verrassing. De twee ploegen steken de hele competitie al boven de concurrenten uit.

Polar Bears was twee keer de betere in de competitie en eindigde het seizoen als lijstaanvoerder, maar verloor wel de finale van het bekertoernooi van De Zaan. De Noord-Hollandse club werd bovendien knap derde in de Euro Cup.

Saillant detail: voor beide ploegen zou een landstitel de negende betekenen. Zeven van de acht Zaanse titels werden overigens veroverd door ZWV-Nereus, dat in 2012 opging in ZV De Zaan.

In het eerste duel in zwembad De Peppel in Ede nam De Zaan meteen het initiatief. Na de eerste periode stond het nog 2-2, maar in de tweede liep het aan de hand van de zussen Lieke en Bente Rogge en de bijna onverslaanbare keepster Britt van den Dobbelsteen uit naar 2-6.

Die drie zijn niet voor niets nadrukkelijk in beeld om deze zomer in Parijs ook deel uit te maken van de olympische selectie van bondscoach Evangelos Doudesis.

Diens broer Petros, de coach van Polar Bears, beschikt met onder de ervaren Iris Wolves en de pas 19-jarige Lola Moolhuijzen ook over internationals.

Petros Doudesis, broer van bondscoach Evangelos Doudesis, instrueert zijn speelsters van Polar Bears.

Die klasse liet Moolhuijzen zien door de schade van haar ploeg te beperken met een fraai afstandsschot in de laatste seconde van de tweede periode: 3-6.

Na rust bleef Polar Bears lang achter de feiten aanlopen, maar in de spannende vierde periode knokte de thuisploeg zich via Storm Willemsen en Roekevisch alsnog terug tot 10-10.

Strafworpen

Strafworpen moesten de beslissing brengen. Daarin tekende Renée de Kleer (Polar Bears) voor de eerste misser, maar dat bleef onbestraft omdat Malissa van Rijn (De Zaan) de bal 'op matchpoint' op de paal mikte.

Britt van den Dobbelsteen, keepster van De Zaan, speelde een uitstekende wedstrijd tegen Polar Bears.

Zo moest Bente Rogge voor de tweede keer aanleggen in de serie en zag haar worp eindigen op de vuist van Steenbeek. De ervaren Wolves maakte het vervolgens af voor Polar Bears.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl