NOS NieuwsAangepast

Veldproef vogelgriepvaccins succesvol, na de zomer volgen meer bedrijven

Twee vogelgriepvaccins werken effectief in de praktijk, meldt demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Uit een veldproef blijkt dat de vaccins acht weken na de vaccinatie effectief zijn tegen het vogelgriepvirus. De volgende stap is een pilot waarbij kippen op meerdere bedrijven het vaccin krijgen.

Het ministerie had opdracht gegeven tot een veldproef om de vaccins te testen. In september vorig jaar werden 1800 eendagskuikens gevaccineerd tegen vogelgriep. Een aantal andere kippen werd besmet met het virus en vervolgens bij de gevaccineerde dieren gezet.

Het virus werd niet overgedragen aan de gevaccineerde kippen, waardoor het vaccin als effectief kan worden beschouwd. De volgende proeven moeten meer inzicht geven in de immuniteit gedurende de volledige legperiode van circa 1,5 jaar.

Grootschalige vaccinatiecampagne

Na de zomer wil de minister beginnen met een vaccinatieproef op meerdere legbedrijven. Het doel van de vaccinatiepilots is een grootschalige vaccinatiecampagne van pluimvee om de kans op besmettingen met het virus te verkleinen.

Sinds 2 december zijn er geen vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven geweest, meldt Adema. Toch is het volgens hem belangrijk om door te gaan met het traject, zodat toekomstige vogelgriepuitbraken worden voorkomen.

Vogelgriep is een dodelijke aandoening voor veel vogels. We maakten eerder deze uitlegvideo:

Adema schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over de zorgen die in de pluimveesector leven over de gevolgen van de vaccinaties op de handel. Nederland en Frankrijk behoren tot de weinige landen die werken aan een vogelgriepvaccinatie, maar andere landen volgen hun stappen op de voet, benadrukt de minister.

De pilots vinden voorlopig alleen plaats op bedrijven die alleen voor de Nederlandse markt produceren. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met andere landen over de vogelgriepvaccins.

Bloedmonsters koeien

Ook kondigt de minister aan dat er oude bloedmonsters van koeien worden onderzocht, om te kijken of die antistoffen tegen vogelgriep bevatten.

In de Verenigde Staten werd het vogelgriepvirus ontdekt bij melkkoeien en geiten. Ook in hun melk werden virusdeeltjes aangetroffen.

Daarnaast werd het virus aangetroffen in weefsel van het vlees van een melkkoe die naar de slacht was gestuurd. Dat meldde het Amerikaanse landbouwministerie UDSA vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl