Sunak presenteert opmerkelijk verkiezingsplan: (sociale) dienstplicht voor Britse jongeren
Als het aan de Britse Conservatieven ligt, wordt in het Verenigd Koninkrijk na de verkiezingen de dienstplicht weer ingevoerd. Jongeren zouden volgens het plan kunnen kiezen tussen militaire dienst of vrijwilligerswerk.
De dienstplicht in het VK werd in 1960 afgeschaft. Sindsdien heeft het land een beroepsleger.
De Conservatieve Partij wil dat de eerste 18-jarigen in september 2025 in dienst gaan. Ze krijgen dan de keuze om voltijds in het leger te gaan voor 12 maanden, of elke maand een weekend vrijwilligerswerk te doen bij bijvoorbeeld de brandweer, de politie of een zorginstelling. Een koninklijke commissie zou het plan verder moeten uitwerken. De kosten worden geraamd op ongeveer 2,5 miljard pond per jaar.
In het leger moeten de jongeren volgens het plan hun diensttijd bij de strijdkrachten gaan uitdienen, maar ze kunnen ook kiezen voor de Britse cyberdefensie.
'Nationaal gevoel'
Premier Sunak zegt dat hij gelooft dat de dienstplicht helpt het 'nationale gevoel' te bevorderen dat tijdens de coronapandemie ontstond . "Dit is een geweldig land, maar generaties jongeren hebben niet de kansen gekregen of de ervaring opgedaan die ze verdienen. Ik heb een duidelijk plan om dat aan te pakken en onze toekomst veilig te stellen. De dienstplicht moet onze jongeren een doel geven en een hernieuwd gevoel van trots op ons land."
Het plan - vooralsnog dus alleen een verkiezingsbelofte - moet verder zorgen dat jongeren die werkloos zijn en geen opleiding volgen of die vaak in aanraking komen met justitie worden gered "van een leven van werkloosheid en misdaad."
Oppositiepartij Labour reageert sterk afwijzend op het idee van de Conservatieven. "Dit plan kost miljarden en het is alleen nodig omdat zij de strijdkrachten hebben uitgehold tot de kleinste krijgsmacht sinds Napoleon", zegt een woordvoerder.
Op 4 juli kiezen de Britten een nieuw parlement. In de peilingen hebben de Conservatieven een flinke achterstand op Labour.