De Britse premier Rishi Sunak verlaat Downing Street 10 eerder vandaag
NOS NieuwsAangepast

Britse premier Sunak: landelijke verkiezingen Verenigd Koninkrijk op 4 juli

Het Verenigd Koninkrijk kiest op 4 juli een nieuw parlement. Dat heeft de Britse premier Sunak aangekondigd in een toespraak.

Sunak sprak zijn land toe voor zijn ambtswoning, Downing Street 10. In de stromende regen zei hij dat hij in de middag naar koning Charles was gegaan om hem te verzoeken het parlement te ontbinden.

Daarna trapte hij meteen de verkiezingscampagne af met een speech waarin hij de uitdagingen van de afgelopen jaren op een rij zette, uiteenlopend van de coronapandemie tot de vele onzekerheden door de oorlog in Oekraïne.

Volgens hem gaat het nu steeds beter met zijn land. Hij zei zijn beleid in de toekomst graag te willen doorzetten. Ook viel Sunak meteen oppositiepartij Labour aan. Die partij heeft volgens hem "geen plan" en biedt het VK vooral "een onzekere toekomst".

Opmerkelijk was dat de woorden van Sunak soms werden overstemd door het geluid uit een grote box van een demonstrant, die zichzelf in de buurt van Downing Street 10 had opgesteld en Things can only get better van D-ream afspeelde tijdens de toespraak.

Labour-leider Keir Starmer zei dat zijn partij stabiliteit zal brengen. "Samen kunnen we de chaos stoppen, kunnen we de bladzijde omslaan en beginnen met de wederopbouw van Groot-Brittannië en ons land veranderen", zei hij.

Sunak is sinds oktober 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij volgde de afgetreden Liz Truss op. Eerder deze maand liepen plaatselijke verkiezingen in Engeland nog uit op een drama voor Sunak. Zijn Conservatieve partij verloor bijna de helft van haar gemeenteraadszetels en is op lokaal niveau nu de derde partij, na Labour en de Liberal Democrats.

Labour-leider Keir Starmer riep Sunak toen op om snel nationale verkiezingen uit te schrijven. In het Verenigd Koninkrijk mag de zittend premier dat moment bepalen. De verkiezingen moesten sowieso dit jaar plaatsvinden. "Helaas is ons land slachtoffer van een zombieregering, die het land in onzekerheid houdt omdat de premier bang is dat hij de verkiezingen zal verliezen", zei Starmer destijds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl