Premier Sunak in het Britste parlement, waar zijn partij twee zetels verliest
NOS Nieuws

Pijnlijk verlies premier Sunak bij tussentijdse verkiezingen, maar totale nederlaag voorkomen

De Conservatieve Partij van de Britse premier Rishi Sunak heeft in tussentijdse verkiezingen verloren in twee van de drie kiesdistricten. Alleen in het district van oud-premier Boris Johnson, Uxbridge and South Ruislip, bleef de partij nipt overeind. Hiermee verliest de partij twee belangrijke zetels in het parlement.

Alle drie de districten staan bekend als conservatieve bolwerken. De tussentijdse verkiezingen waren nodig nadat Johnson begin juni was opgestapt als parlementslid toen een commissie vernietigend oordeelde over zijn rol in illegale feesten tijdens coronalockdows.

Ook twee andere partijgenoten vertrokken voortijdig. Het district Selby and Ainsty in Noord-Engeland raakte de partij kwijt aan Labour, de grootste oppositiepartij, met meer dan 4000 stemmen. In Somerton and Frome, in het zuidwesten van het land, ging een district naar de Liberal Democrats, met meer dan 11.000 stemmen.

De overwinning voor de Conservatieve Partij in het district van Johnson was minimaal: Sunaks partij kreeg slechts 495 stemmen meer.

Graadmeter voor populariteit

Volgend jaar worden er parlementsverkiezingen verwacht in het Verenigd Koninkrijk en de resultaten van de tussentijdse verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de twee partijen in het land. Het verlies van de zetels heeft voor Sunak op dit moment geen directe politieke consequenties.

Sunak trad vorig jaar aan als premier en stond voor de taak om de economie weer op de rails te krijgen. Het land heeft te maken met economische stagnatie en grote inflatie. Ook heeft de geloofwaardigheid van Sunaks partij schade opgelopen na een reeks schandalen onder Johnson, en door het economische mismanagement van zijn opvolger Liz Truss, die maar zes weken premier was.

Volgens peilingen staat de Conservatieve Partij er niet goed voor. De kans bestaat dat voor het eerst in vijf verkiezingen Labour de grootste partij wordt bij landelijke verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl