Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Milans machtige dijen spreken weer: tweede sprintzege deze Giro • Valpartij Jakobsen

liveblog gesloten

A domani!

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. A domani! Arrivederci!

Van Dijke en Affini geven niet op: 'We blijven het proberen'

We sluiten af met de reactie van Edoardo Affini en Tim van Dijke. De twee renners van Visma-Lease a Bike begonnen aan de etappe in de wetenschap dat ook hun klassementskopman Cian Uijtdebroeks de Giro ziek heeft moeten verlaten. Eerder al knepen Robert Gesink, Christophe Laporte en Olav Kooij noodgedwongen in de remmen.

Vandaag reden Affini en Van Dijke samen met de Fransman 170 kilometer lang in de aanval. Een aanval om het moreel van de ploeg op te vijzelen? "We kwamen met z'n drieën voorop te zitten, maar ik hoopte op meer metgezellen", vertelt Affini op de website van de ploeg. "Het werd al snel duidelijk dat we geen enkele kans maakten tegen het peloton. We hebben geprobeerd om het nog tactisch te spelen, maar de sprintersploegen werkten erg goed samen. Na de tegenslagen van de afgelopen dagen was deze actie goed om even de gedachten te verzetten."

Van Dijke is niet van plan om het hoofd te laten hangen. "We kregen amper ruimte van het peloton, wat betekent dat ze toch wat bang waren van ons. We hoopten op een grotere voorsprong, maar dat lukte helaas niet. Ik voel me alvast goed, dat zag je vandaag ook wel. Ik zal het blijven proberen. Als ploeg moeten we zeker blijven mikken op een nieuwe ritzege in deze Giro."

Zin in morgen: spektakel verwacht in 'tappa dei muri'

Vandaag was misschien niet de meest enerverende etappe, maar donderdag belooft een spektakel te worden. Dan krijgen de renners namelijk een kleine 'Tappa dei Muri' te verduren, een rit vol korte venijnige klimmetjes die stuk voor stuk geschikt zijn om bommetje te gooien.

De officiële start van de rit van 193 kilometer van Martinsicuro naar Fano is om 12.30 uur. Natuurlijk kun je het koersverloop weer volgen via ons liveblog.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro d'Italia.

Milan verstevigt leiding in puntenklassement

De declassering van Merlier is een meevaller voor Kaden Groves, die nog altijd hoopt op de maglia ciclamino. Maar die zit dankzij zijn tweede sprintzege na vandaag nog wat steviger om het gespierde lijf van Jonathan Milan.

Dit is de stand in het puntenklassement na de elfde etappe.

Topvijf puntenklassement

1. Jonathan Milan (Lidl-Trek) 229
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) 166
3. Tim Merlier (Soudal-QuickStep) 92
4. Filippo Fiorelli (Bardiani) 78
5. Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) 68

Niet geheel onverwacht: Merlier gedeclasseerd

We liepen er al een beetje op vooruit, maar Tim Merlier is inderdaad gedeclasseerd vanwege het afwijken van zijn lijn. Hij hinderde daarbij UAE-sprinter Juan Sebastian Molano. Kaden Groves schuift zo op naar plek twee. De Italiaan Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) wordt derde, zijn beste resultaat ooit in een grote ronde.

Terug naar de Giro: samenvatting en wedstrijdverslag

Milan weer de baas in massasprint en pakt zijn tweede dagzege

Jonathan Milan heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam gebracht, zijn tweede dagsucces in deze ronde.

De Italiaan troefde, gehuld in de paarse puntentrui, na 207 kilometer van Foiano di Val Fortore naar Francavilla al Mare in in de massasprint rivaal Tim Merlier af. Kaden Groves kwam als derde over de streep.

Tadej Pogacar behield de leiding in het algemeen klassement.

Ondertussen in Noord-Frankrijk: Sam Bennett weet weer wat winnen is

De tweede etappe van de zesdaagse Vierdaagse van Duinkerke is gewonnen door de Ier Sam Bennett (Decathlon-AG2R). Hij was in de sprint Paul Penhoët (Groupama-FdJ) - net terug van een slepende knieblessure - de baas.

Voor Bennett was het zijn eerste zege sinds de Roemeense Sibiu Tour 311 dagen geleden. Voor zijn ploeg Decathlon-AG2R is het al de 16de (!) zege dit seizoen. Alleen UAE (33 zeges), Lidl-Trek (21) en Visma-Lease a Bike (19) presteerden dit seizoen beter.

Vorig jaar bleef de teller steken op negen in het hele seizoen voor toen nog AG2R-Citroën. Sinds de ploeg ging samenwerken met sportprijsvechter Decathlon (en zelfs op materiaal van de prijsvechter ging rijden) gaat het crescendo met de ploeg.

Even iets anders: triatlete Knibb Amerikaans kampioen tijdrijden

Een opmerkelijke uitslag uit Amerika. Want in Charleston is Taylor Knibb Amerikaans kampioene tijdrijden geworden. Ze was in de 33,7 kilometer lange tijdrit Kristen Faulkner (EF Education) en de 49-jarige veterane (en tweevoudig wereldkampioene) Amber Neben te snel af.

Het opmerkelijke is dat de 26-jarige Knibb eigenlijk triatlete is, die bij de Olympische Spelen in Tokio nog zilver won op de gemengde estafette. Ook in Parijs zal ze op de triatlon uitkomen.

De afgelopen twee jaren werd ze wereldkampioene op de halve Ironman (1,9 km zwemmen, 90 km wielrennen en 21,1 km hardlopen). Bij haar debuut op de volledige Ironman afgelopen jaar werd ze vierde. Vorig jaar sloot ze aan bij Trek-Segafredo, de ploeg van Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Shirin van Anrooij, om kennis te maken met het profwielrennen. Een profkoers in Europa reed ze echter nog niet.

Chloe Dygert, wereldkampioen in 2019 en 2023, deed niet mee aan het nationaal kampioenschap.

Taylor Knibb tijdens het testevent voor de olympische triatlon in Parijs.

Pogacar ontsprong de dans maar net bij val Jakobsen: 'Gebeurde vlak voor me'

Tadej Pogacar beleefde weer een probleemloze dag in het roze, al werd het op het einde nog even heel link. "De valpartij was vlak voor me. Maar zo koers ik altijd, ik houd ervan om in de 'bubbel' te blijven met een paar meter om me heen. Ik probeer niet te veel in het wiel van een ander te zitten, zodat ik nog kan reageren. Maar valpartijen kunnen altijd gebeuren, of het nu voorin of achterin het peloton is. Het is tricky, maar dit is de manier waarop ik me het beste voel."

Algemeen klassement

In het algemeen klassement verandert vandaag uiteraard weinig. Cian Uijtdebroeks stapte niet meer op en daardoor keert Thymen Arensman terug in de toptien.

Én...Geraint Thomas is twee (bonificatie-)seconden dichter bij Pogacar en Martínez gekomen.

De toptien in het algemeen klassement na de elfde etappe van de Giro.

Jakobsen: 'Kon geen kant op'

"Ik kon geen kant op", aldus de hevig teleurgestelde Jakobsen na afloop tegen Eurosport-verslaggeefster Iris Slappendel. "Ik kon eindelijk weer een meedoen aan het spelletje, maar dit is gewoon pech. Hoe de schade is? Ik ga nu vijf kilometer terugrijden naar het hotel en hoop dat het dan wat minder zeer doet."

Val Jakobsen onder de loep

Nog even over de val van Jakobsen. Het is inderdaad Mihkels die een beuk krijgt en naar rechts geslingerd wordt tegen Jakobsen aan. De NEderlander heeft geen kans om de val te ontwijken en ook de andere sprinter van DSM, Tobias Lund kan de twee onmogelijk ontwijken.

De valpartij van Mihkels, Lund en Jakobsen in de sprint.

Top tien: Van Poppel zevende

Mede door de valpartij van Fabio Jakobsen is Danny van Poppel vandaag weer de beste Nederlander op de zevende plek. Wel moeten we nog een voorbehoud maken bij deze top tien, want nummer twee Merlier week van zijn lijn en hinderde daarbij Molano.

Maar voorlopig is dit de top tien.

De toptien van de elfde etappe in de Giro d'Italia.

FINISH | Jakobsen gevallen

Op zo'n tweehonderd meter van de streep zagen we nog een nare valpartij en nu blijkt dat Fabio Jakobsen daarvan het slachtoffer is geworden. Hij wordt meegesleurd door de vallende Est Madis Mihkels, maar staat gelukkig wel weer.

Fabio Jakobsen is gevallen in de massasprint van de elfde etappe in de Giro.

FINISH | MILAN WINT!

Jonathan Milan wint zijn tweede etappe deze Giro! De Italiaan in de paarse puntentrui vocht een indrukwekkende machtsstrijd uit met Tim Merlier en is daarin de beste. Kaden Groves is de nummer drie.

Jonathan Milan wint op indrukwekkende wijze de elfde rit in de Giro.

1 km | Alpecin op kop

En onder het rode vod zij het de mannen van Groves op kop. Maar Groves zelf zit wat verder. Hoe gaat dit aflopen?

2 km | Nog steeds Ineos

De driekilometergrens is allang gepasseerd, maar nog altijd zien we Ineos op kop. Maar terwijl we dat schrijven maakt Thomas een hoofdbeweging en gaan ze van kop. Het is nu echt aan de sprinters, met de mannen van Ewan en Milan op kop.

3 km | Iedereen veilig door de bocht

Iedereen is veilig door de haakse bochten gerold. Nu is het met de wind van voren racen naar de finish. Door die tegenwind is het zaak om niet te vroeg aan de sprint te beginnen.

4 km | Op naar de haakse bocht

Het is vreselijk hectisch in aanloop naar de laatste haakse bocht. Ineos zorgt ervoor dat Thomas veilig is vooraan. Daarna is het dringen.

7 km | Hoole op kop

Nu is he aan Daan Hoole om de man in het paars naar voren te brengen. Verder zien we de treintjes van Groves, Merlier en ook nog steeds Ineos. Het is een gedrang van jewelste.

15 km | Wie kunnen we verwachten? Jakobsen, Van Poppel, Dekker....?

Met nog 15 kilometer te gaan, kunnen we nog net even de lijst met sprinters doornemen. Dat Jonathan Milan (Lidl-Trek), Tim Merlier (Soudal-QuickStep) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) gaan strijden om de dagzege lijkt een zekerheidje. Maar er zijn veel meer gegadigden natuurlijk.

Wat te denken van de Nederlanders Fabio Jakobsen (DSM-firmenich-PostNL), Danny van Poppel (Bora-hansgrohe) en David Dekker (Arkéa). Zij zullen alle drie uitgespeeld worden vandaag.

Verder gaan we letten op Caleb Ewan én Max Walscheid (Jayco-AlUla), Madis Mihkels (Intermarché), Hugo Hofstetter (Israel), Fernando Gaviria (Movistar), Juan Sebastián Molano (UAE), Alberto Dainese (Tudor), Laurence Pithie (Groupama-FdJ) en Phil Bauhaus (Bahrain).

19 km | Valpartij Großschartner en Vermaerke

De stress in het peloton loopt op en dat leidt meteen tot een vervelende valpartij. Op een rechte weg duiken opeens twee renners de berm in: Pogacars Oostenrijkse helper Felix Großschartner en de Amerikaan Kevin Vermaerke van DSM-firmenich-PostNL.

Beiden kunnen verder, maar helemaal van harte gaat dat niet zo te zien. Aan de voorkant zagen we trouwens een aanval van Andrea Piccolo, maar de Italiaan van EF is alweer terug in het peloton.

20 km| Blik op de finale

Hoe zien de laatste kilometers er eigenlijk uit? Nou op papier lijkt het niet ingewikkeld, al moeten de renners op 4 kilometer wel een scherpe bocht maken. Maar in de praktijk is het lastiger dan het lijkt, want er is nogal wat wegmeubilair en ook een flinke wegversmalling in die laatste kilometers.

De laatste kilometers van de elfde etappe in de Giro.

23 km | Ploegen positioneren zich

Het tempo gaat omhoog in het peloton, want de sprintersploegen zijn begonnen met het positioneren van hun sprinters. Zo zien we nu opeens Mikkel Bjerg op kop beuken voor Juan Sebastian Molano, maar ook om roze trui Tadej Pogacar veilig te houden.

En aan de andere kant zien we een treintje van Ineos, met Filippo Ganna aan het stuur. Op papier zou Ganna de aangewezen man zijn om nog iets te proberen vlak voor of in de sprint, maar dat is blijkbaar niet zijn taak vandaag.

Luke Plapp maakt tempo op kop van het peloton.

34 km | Thomas pakt twee boniseconden

Kijk nou eens, Geraint Thomas sprint zowaar mee bij de tussensprint. De reden is natuurlijk dat er drie, twee en een bonificatieseconden op die streep liggen. De Welshman pakt er twee, want hij eindigt achter de Ier Ryan Mullen (niet toevallig ploeggenoot van Thomas' grote concurrent Dani Martínez) als tweede.

Mikkel Bjerg, helper van Pogacar, probeerde Thomas nog dwars te zitten, maar moet het doen met een bonificatieseconde.

34 km | Van Dijke, Affini en Champion ingelopen

Vlak voor de laatste tussensprint houden de drie koplopers na 170 vluchtkilometers de benen stil. En dat betekent dat we weer een compleet peloton hebben.

Na 170 kilometer in de kogroep zit de vlucht van Tim van Dijke, Affini en Champion erop.

Geologen voorspellen Afrikaanse zege op Adriatische bodem

Wist je dat de renners inmiddels op Afrikaanse bodem rijden? Althans, geologisch gezien maakte de Adriatische kust lang, lang geleden deel uit van Afrika. Maar dat kunnen de geologen van de Universiteit Utrecht veel beter uitleggen.

Zij duimen vandaag voor een Afrikaanse zege voor de Zuid-Afrikaan Stefan de Bod, maar dat lijkt gezien het koersverloop niet echt waarschijnlijk. Hem zagen we voorlopig nog niet in beeld. Amanuel Ghebreighzabhier, de Eritreër van Lidl-Trek wel, want die rijdt al de hele dag op kop voor sprinter Milan.

69 km | Champion heeft prijsje binnen

Thomas Champion heeft zijn tweede prijsje binnen. Na de eerste mag hij ook de tweede tussensprint winnen. Bij die tussensprint, waar ook punten voor het Intergiro-klassement te verdienen zijn, rijdt hij zijn twee vluchtmakkers uit het wiel. Vlak voor zijn sprint overlegde hij even met Van Dijke en blijkbaar werd de bonus op de streep de Fransman gegund.

De resterende punten voor het puntenklassement werden opgeraapt door Groves, die wel wat concurrentie kreeg van Merlier. Leider Milan bemoeide zich niet met deze sprint.

Topvijf puntenklassement

1. Jonathan Milan (Lidl-Trek) 179
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) 131
3. Tim Merlier (Soudal-QuickStep) 104
4. Filippo Fiorelli (Bardiani) 74
5. Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) 68

77 km | Peloton kijkt kopgroep in de rug

De renners rijden inmiddels langs de Adriatische kust naar het noorden. En het lijkt erop dat de vlucht van Van Dijke, Affini en Champion er bijna op zit. Het peloton is de kopgroep inmiddels tot op 30 seconden genaderd en op de lange rechte kustweg betekent dat ze de koplopers op de rug zien, maar er zijn nog 77 kilometer te gaan.

En dus houdt de grote groep weer een beetje in, want dat zou wel een beetje vroeg zijn.

Het peloton jaagt - maar wel met de handrem erop - op de drie koplopers.

90 km | Il mare Adriatico!

Daar is de Adriatische Zee! En op deze prachtige beelden lijkt het wel of de koplopers rechtstreeks het water induiken. Prachtige beelden!

Koplopers onder de loep

De 24-jarige Thomas Champion wacht - in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden - nog op zijn eerste profzege. Sinds 2021 rijdt de 1.93 meter lange Fransman uit de buurt van Nantes voor Cofidis.

Echt in de buurt van de zege is hij tot nu toe nooit geweest, maar vorig jaar was hij wel winnaar van de Fuga Bianchi, de prijs voor de renner met de meeste kilometers in de kopgroep tijdens de Giro d'Italia.

Wat dat betreft doet Champion vandaag uitstekende zaken.

Koplopers onder de loep: Edoardo Affini

Met Edoardo Affini heeft Van Dijke een ploeggenoot met een bijzonder grote motor mee in de kopgroep. De 27-jarige Italiaan uit Mantua rijdt sinds 2021 voor Visma en is al helemaal ingeburgerd.

Dankzij zijn Drentse vriendin spreekt hij zelfs een aardig woordje Nederlands, zo toonde hij voor het EK van 2023 op de VAM-berg.

Italiaan Affini rijdt thuiswedstrijd in Drenthe: 'Mijn vriendin komt uit Peize'

Affini is een begenadigd tijdrijder, maar heeft pas twee profzeges op zijn palmares: de tijdrit in de Tour of Britain en etappe 4 in de Ronde van Noorwegen, allebei in 2019. Twee keer was hij héél dicht bij een ritzege in de Giro.

In 2022 werd hij in Treviso geklopt door medevluchter Dries De Bondt. Nog bekender is etappe 13 in de Giro van 2021, toen Affini met een ultieme aanval in de laatste kilometer de sprinters leek te verrassen in Verona.

Maar vlak voor de streep werd hij toch nog gepasseerd door Giacomo Nizzolo, die na vele ereplaatsen eindelijk zijn eerste ritzege in een grote ronde mocht bijschrijven.

Italiaan Nizzolo sprint na elf tweede plaatsen naar ritzege in de Giro

Koplopers onder de loep: Tim van Dijke

Laten we de drie koplopers eens onder de loep nemen. Om te beginnen met onze 24-jarige landgenoot Tim van Dijke. Samen met tweelingbroer Mick van Dijke gold de rappe man uit Zeeuws-Vlaanderen als een van de toptalenten in de opleidingsploeg van Jumbo-Visma.

Een paar maanden na broer Mick werd Tim per 1 januari 2022 overgeheveld naar de profploeg. Daar werd hij als sprintaantrekker een cruciale schakel in het succes van dat andere toptalent uit de eigen opleiding, Olav Kooij.

Samenvatting Parijs-Roubaix (mannen)

Mede door de pech van kopmannen Wout van Aert, Dylan van Baarle en Christophe Laporte kregen de broers Van Dijke dit voorjaar de kans om zich te tonen in de klassiekers. En dat deden ze met verve: vooral in Parijs-Roubaix maakte de tweeling veel indruk. Uiteindelijk reed Tim van Dijke zelfs naar de achtste plaats, maar hij werd later gedeclasseerd omdat hij over het middengedeelte van de wielerbaan had gereden.

Nog voor die beslissing bekend werd, sprak de tweeling met verslaggever Han Kock.

Broers Van Dijke in top 20 Parijs-Roubaix: 'Ik ben er sprakeloos van'

BREAKING | Van der Poel rijdt Tour en wegrit Spelen (géén mountainbike)

Het zomerprogramma van Mathieu van der Poel.

Zojuist is het programma van Mathieu van der Poel voor deze zomer bekendgemaakt. Aanvankelijk droomde Van der Poel van olympisch succes op de wegrit en in het mountainbiken. Maar die knoop heeft hij doorgehakt: hij zal het mountainbiken links laten liggen.

"Een moeilijk te leggen puzzel", laat Van der Poel weten in een persbericht van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck. "Enkel de wegrit? Alleen mountainbiken? Of beide? Al dan niet in combinatie met de Tour de France, die ik persoonlijk beschouw als de best mogelijke voorbereiding op de Spelen."

Uiteindelijk is de beslissing genomen: Van der Poel laat het mountainbiken voor wat het is en rijdt in Parijs de wegrit, in combinatie met de Tour de France. "En het mountainbiken? Wie weet wat er nog kan in 2028 in Los Angeles? Dat is nog lang, maar ik zal dan in een andere fase van mijn carrière zitten. Misschien kan ik dan een keer alles op dat mountainbiken zetten. Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk."

"Dat ik momenteel in de regenboogtrui rijd, heeft ook wel een beetje een rol gespeeld. Het is een speciaal jaar. Als wereldkampioen rijd ik graag zoveel mogelijk in dat shirt. Dus mis ik liever ook de Tour de France niet. En die is vorig jaar een goede voorbereiding gebleken, toen richting het WK."

Milan wint eerste krachtmeting met Groves

Een hoogtepunt in deze verder niet al te enerverende etappe: de tussensprint. Want achter de kopgroep sprinten Jonathan Milan en Kaden Groves om de punten. En die sprint wordt met overmacht gewonnen door de man in het paars.

Milan vergroot zijn voorsprong in het puntenklassement. En deelt vast een psychologisch tikje uit voor de sprint straks.

Topvijf puntenklassement

1. Jonathan Milan (Lidl-Trek) 179
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) 126
3. Tim Merlier (Soudal-QuickStep) 100
4. Filippo Fiorelli (Bardiani) 71
5. Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) 68

145 km | Geschke komt puntje dichter bij Pogacar in bergklassement

Inmiddels hebben de renners 145 kilometer afgelegd en zijn ook de enige bergpunten van deze dag verdeeld. Van Dijke was als eerste boven op de klim naar Pietracatella (derde categorie) en verdiende daarmee 9 bergpunten. Thomas Champion volgde in zijn wiel, voor Affini.

In het peloton was er een man die graag voor het laatste bergpuntje wilde sprinten: Simon Geschke, de 38-jarige Duitser van Cofidis die vandaag de blauwe bergtrui draagt. Hij staat tweede in het bergklassement, op ruime afstand van leider Pogacar.

Topvijf bergklassement

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates) 104 pnt
2. Simon Geschke (Cofidis) 59 pnt
3. Valentin Paret-Peintre (Decathlon-AG2R) 55 pnt
4. Dani Martínez (Bora-hansgrohe) 52 pnt
5. Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) 32 pnt

165 km | Status quo

De voorsprong van het leidende trio schommelt nu al een hele tijd tussen 2.00 en 2.30 minuten. De sprintersploegen hebben de situatie volledig onder controle, zo lijkt het. En dat zijn er meer geworden: we zien nu ook Jimmy Janssens van Alpecin-Deceuninck (voor Groves) en Luke Plapp van Jayco-AlUla (voor Ewan) meehelpen om het tempo hoog te houden.

Jonathan Milan ondertussen doet aan klantenbinding. Hij is even naar de ploegleidersauto geweest en keert terug met een bidon in de nek voor ploeggenoot Jasper Stuyven. Wordt ongetwijfeld gewaardeerd.

178 km | Alaphilippe langs de kant

Net zagen we Julian Alaphilippe even langs de kant van de weg staan. De tweevoudig wereldkampioen heeft een lekke voorband en krijgt een nieuwe.

Alaphilippe speelt een opvallende rol deze Giro met zijn aanvalslust, al liep het meestal niet goed af. Zo ook gisteren, toen hij in de beslissende kopgroep van een man of dertig zat, maar zich na een bezoekje aan de koersdokter plotseling liet lossen.

Echt ziek zal de Fransman overigens niet zijn geweest, want onderweg pakte hij vrolijk een barbecuespiesje aan.

182 km | Mannetje erbij voor Merlier

Ook de ploeg van Tim Merlier (Soudal-QuickStep) heeft een mannetje afgevaardigd om samen met Lidl-Trek de marge met de drie koplopers op twee minuten houden. Sterker, Pieter Serry moet de laatste kilometers in zijn eentje tempo maken, met de renners van Lidl-Trek lachend in zijn wiel. En dus komt Serry's ploegmaat Bert Van Lerberghe even polsen bij Milan.

Het gaat er ontspannen aan toe vandaag.

'Rugzak' Rubio in het zog van viervoeter

Gisteren moest de kopgroep opeens een loslopende hond op de weg ontwijken. Vanochtend voor de start had de Colombiaanse klimmer Einer Rubio - de nummer negen in het klassement - zijn hond keurig aangelijnd.

Zoals gebruikelijk schaarde Rubio - door Thomas De Gendt ooit 'De Rugzak' genoemd, vanwege zijn weigering om over te nemen in de kopgroep - zich meteen in het zog van zijn trouwe viervoeter.

Einer Rubio met zijn hond voor de start van de elfde etappe van de Giro.

196 km | Mannen van Milan op kop

In het peloton zien we geen mannen van Alpecin-Deceuninck, maar de voltallige formatie van Lidl-Trek op kop. En dat zegt heel veel over vandaag. Jonathan Milan - de drager van het paarse puntensnelpak - is de grote favoriet vandaag.

En met de kleine kopgroep van drie man, hoeven ze niet volle bak te gaan. Een ideaal scenario voor de Italiaanse sprinter, die we deze zomer in Parijs ook gaan zien op de baan bij de ploegenachtervolging. Met Milan, Simone Consonni, Filippo Ganna en Francesco Lamon is Italië al een tijdje onverslaanbaar op dat onderdeel.

Maar vandaag zal Consonni de sprint aantrekken voor Milan, met Ganna als mogelijk spelbreker in de laatste kilometer.

200 km | Trio krijgt meteen de zegen

Het trio op kop - met dus de helft van de overgebleven ploeg van Visma-Lease a Bike - krijgt meteen de zegen van het peloton. De voorsprong van Van Dijke, Affini en Champion is nu al één minuut.

De kopgroep van drie in de elfde etappe van de Giro: Affini, Van Dijke en Champion.

PARTENZA | Andiamo!

De officiële start is gegeven! En wie zien we in de aanval? Tim van Dijke! Hij reageert op een aanval van Thomas Champion (Cofidis) en ploeggenoot Edoardo Affini. Een duo-attack van het geplaagde Visma-Lease a Bike dus!

Wat kunnen we verwachten?

De eerste honderd kilometer vandaag gaan op en af met na 40 kilometer een gecategoriseerde klim van derde categorie naar Pietracatella (8,4 kilometer à 5,4 procent). En dus zullen er ongetwijfeld renners zijn die de aanval zullen zoeken.

Maar de laatste honderd kilometer zijn vrijwel vlak en dus zijn de kansen op succes voor de aanvallers niet al te groot. De sleutel ligt waarschijnlijk weer in handen van Alpecin-Deceuninck, dat met Kaden Groves misschien wel de best klimmende sprinter in de gelederen heeft.

Eerder deze Giro zette hij zijn ploeg op kop in een vergelijkbare situatie om onder anderen Fabio Jakobsen vroeg op achterstand te zetten, maar uiteindelijk had Alpecin geen mannetje meer over om de kopgroep met winnaar Benjamin Thomas terug te pakken. En dat scenario ligt ook nu op de loer.

Misschien loont het daarom om een list te verzinnen: Groves meesturen in een kopgroep wellicht? We gaan het zien!

Kaden Groves

Neutralisatie

De renners zijn intussen vertrokken voor de geneutraliseerde kilometers in startplaats Foiano di Val Fortore.

Uitvaller nummer drie vandaag: Louis Barré

Nog een uitvaller: ook Louis Barré van Arkéa gaat vandaag niet van start. De 24-jarige Fransman is niet ziek, maar kampt met de gevolgen van een valpartij.

The man, the hype, the legend: Andrea Di Marco

Sinds een dag of drie gaat er nog iets rond in en rond het peloton. Meer specifiek, op sociale media is het een heuse hype: de sprintende mechanieker van Intermarché-Wanty.

Andrea Di Marco maakt deze Giro indruk met zijn sprintvermogen bij het aanduwen van gestrande renners. En dat is een eigen leven gaan leiden.

Di Marco gaat zelfs zover dat hij 's avonds laat in de parkeergarage zijn duwvermogen oefent. Alles voor de fans!

Er waart iets rond in het peloton...

Met Oldani en Uijtdebroeks hebben we na tien dagen al negen uitvallers wegens ziekte (elf andere renners zijn uitgevallen om andere redenen, de meesten na een valpartij). Dat is veel, maar komt nog niet in de buurt bij de 20 van vorig jaar. Maar dat was wel een verregende Giro, waarin de barre weersomstandigheden een grote wissel trokken op de renners.

Over het weer hebben de renners deze keer weinig te klagen. Maar daar trekt een griepvirus zich weinig van aan.

Nog een uitvaller: ook Oldani valt ten prooi aan virus

Naast Uijtdebroeks hebben we nog een uitvaller wegens ziekte. Stefano Oldani, die aan de zijde van Mathieu van der Poel in 2022 nog de Giro-rit naar Genua won, gaat vandaag niet meer van start. Oldani rijdt tegenwoordig trouwens voor Cofidis.

Oldani klopte in 2022 Gijs Leemreize in de sprint. Even terugkijken? Ach, waarom niet?

Oldani troeft in de straten van Genua medevluchters Rota en Leemreize af

Fun fact: Paret-Peintre betekent Sleeschilder

Wist je trouwens waar de naam Paret-Peintre (soms met, soms zonder streepje geschreven) vandaan komt? Nou, een 'paret' is een soort slee in de Franse Alpen. En een 'peintre' is een schilder.

De broertjes Sleeschilder dus.

Broederliefde

Een jaar nadat zijn oudere broer Aurélien won in de Giro greep de broodmagere klimmer Valentin Paret-Peintre op knappe wijze zijn eerste profzege. Anderhalve minuut later won Aurélien de sprint van een groepje achtervolgers. Hij kwam juichend over de streep en zocht zijn broertje meteen op voor een dikke knuffel.

Beide broers Paret-Peintre doorliepen de jeugdopleiding van AG2R in Chambéry in de tijd dat Romain Bardet de grote man was in die ploeg. Dat Valentin juist Bardet wist te kloppen op de slotklim maakte zijn eerste profzege extra speciaal. "Ik keek naar hem toen ik jong was, toen hij naar het podium reed van de Tour. Toen zag ik hem op tv, vandaag mocht ik de strijd met hem aanbinden. En ik heb gewoon gewonnen!".

En niet alleen Bardet was een voorbeeld voor de broers Paret-Peintre. In een verder verleden gingen de broertjes al op de foto met een andere wielergrootheid: rasaanvaller Jens Voigt.

Even terug naar gisteren: Valentin Paret-Peintre boekt eerste profzege

Jaar na broer Aurélien boekt Valentin Paret-Peintre in Giro eerste profzege

Waarheen leidt de weg?

  • giroditalia.it
    Het profiel van de elfde etappe in de Giro d'Italia.
  • giroditalia.it
    De plattegrond van de elfde etappe in de Giro d'Italia.

Nieuw klassement: Arensman terug in top tien

Door het uitvallen van Cian Uijtdebroeks keert Thymen Arensman terug in de top tien van het klassement. Daar was hij gisteren door de tijdwinst van vluchters Romain Bardet en Filippo Zana juist buiten gevallen.

Dit is de actuele top tien.

Top tien klassement

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates)
2. Daniel Martínez (Bora-hansgrohe) +2.40
3. Geraint Thomas (Ineos) +2.58
4. Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +3.39
5. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) +4.27
6. Romain Bardet (DSM-firmenich-PostNL) +4.57
7. Lorenzo Fortunato (Astana) +5.19
8. Filippo Zana (Jayco-AlUla) +5.23
9. Einer Rubio (Movistar) +5.28
10. Thymen Arensman (Ineos) +5.52

Nog meer rampspoed Visma-Lease a Bike: kopman Uijtdebroeks uit koers

Opnieuw tegenslag voor wielerploeg Visma-Lease a Bike in de Giro d'Italia: na het afhaken van Christophe Laporte (hij bleek niet fit na een val), Robert Gesink (gebroken hand) en Olav Kooij (koorts) heeft ook Cian Uijtdebroeks opgegeven.

Vlak voor de elfde etappe liet zijn Nederlandse ploeg weten dat Uijtdebroeks niet meer op zal stappen.

De Belgische kopman en de nummer vijf van het algemeen klassement voelde zich al een paar dagen niet helemaal fit en is nu te ziek om door te kunnen gaan. De 21-jarige Uijtdebroeks was leider in het jongerenklassement.

Buongiorno!

De elfde etappe telt 207 kilometer van Foiano di Val Fortore naar Francavilla al Mare aan de Adriatische kust. De etappe begint al snel met een klimmetje en in de eerste negentig kilometer blijft het op en af gaan. De laatste honderd kilometer zijn dan weer relatief vlak, maar de kans is groot dat bij veel sprinters het beste er wel af is.

Dit zou een perfecte rit zijn voor Olav Kooij, maar het 'jachtluipaard van Numansdorp' is helaas ziek naar huis gegaan. Van de sprinters is Kaden Groves vermoedelijk de beste klimmer, maar in de massasprints komt de Australiër er nog niet echt aan te pas. Paarsetruidrager Jonathan Milan dan maar? Of kunnen antiklimmers Tim Merlier en Fabio Jakobsen de hoogtemeters overleven en hun machtige dijen laten spreken?

We zullen zien. De officiële start is om 12.15 uur, de aankomst wordt verwacht rond 17.00 uur.

Jonathan Milan in zijn paarse puntenpak.