Florian Wirtz vliegt Álex Grimaldo in de armen

Leverkusen op rand van Europa League-finale, Marseille en Atalanta in evenwicht

Bayer Leverkusen heeft een grote stap gezet naar de finale van de Europa League. De Duitsers wonnen de eerste halvefinalewedstrijd met 2-0 bij AS Roma. Het andere affiche in de halve finales, Olympique Marseille - Atalanta, eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De returns van beide halve finales zijn op donderdag 9 mei om 21.00 uur.

Veel kansen in eerste helft

Het was een levendige eerste helft in het Stadio Olimpico tussen AS Roma en Leverkusen. Het spel golfde op en neer en beide ploegen creëerden kansen.

Voor Roma was Romelu Lukaku dicht bij de openingstreffer, maar zijn krachtige kopbal belandde op de paal. Aan de andere kant kwam Jeremie Frimpong in kansrijke positie.

De Oranje-international kreeg na een razendsnelle omschakeling van Leverkusen de bal in zijn voeten en rukte op naar het doel. Roma-keeper Mile Svilar had zijn doel echter goed verkleind, waardoor Frimpong de bal niet tussen de palen kreeg.

Uitslagen eerste halve finales Europa League

Een fout van Rick Karsdorp leidde het eerste doelpunt van de wedstrijd in. De Nederlandse rechtsback leverde de bal zomaar in bij Álex Grimaldo, die op zijn beurt Florian Wirtz vond. Wirtz had vervolgens geen moeite de bal tegen de touwen te knallen en bezorgde Leverkusen de voorsprong.

Roma was niet opgewassen tegen Leverkusen, maar het duurde nog tot de 73ste minuut voordat de Duitsers een grotere voorsprong namen. Robert Andrich had een schitterend afstandsschot in huis, waarmee hij Leverkusen op 0-2 zette. Svilar had onder de lat het nakijken.

In de laatste minuut van de blessuretijd had Tammy Abraham nog een niet te missen kans, maar hij miste toch. Voor een door de keeper verlaten doel, kopte de Engelsman over.

Snelle voorsprong Atalanta

In de andere halve finale, die tussen Olympique Marseille en Atalanta ging, stond er na de eerste 45 minuten een gelijke stand op het bord. Atalanta, dat ten koste van Liverpool de halve finales had bereikt, had het beste van het spel en kwam al na tien minuten op voorsprong.

Scamacca (midden) viert zijn doelpunt, rechts De Roon

Teun Koopmeiners had een fraaie pass in huis op oud-PEC-spits Gianluca Scamacca, die knap afwerkte. Maar waar Atalanta, met Koopmeiners en Marten de Roon in de basis, beter speelde, kreeg de thuisploeg misschien wel de beste kansen.

En het Vélodrome ontplofte toen Chancel Mbemba in de twintigste minuut via de binnenkant van de paal raak schoot. Het doel werd in de tweede helft niet meer gevonden, waardoor de ruststand ook de eindstand werd: 1-1.