Marianne Vos krijgt de rode trui
NOS Wielrennen

Vos grijpt leiding in klassement Vuelta, Faulkner verrast met etappezege

Kristen Faulkner heeft de vierde etappe van de Vuelta Femenina gewonnen. Marianne Vos eindigde als derde en greep de leiding in het algemeen klassement. De Nederlandse van Visma-Lease a Bike nam de bijbehorende rode trui over van de 22-jarige Blanka Vas uit Hongarije, die in Zaragoza als vierde finishte.

Faulkner verraste in Spanje door met nog enkele kilometers te gaan te ontsnappen uit de kopgroep. Ze hield haar vluchtpoging vol en kwam in Zaragoza als eerste over de eindstreep.

Georgia Baker uit Australië eindigde als tweede.

Van Dijk afwezig

Ellen van Dijk kwam vandaag niet in actie. De 37-jarige Nederlandse van Lidl-Trek heeft te veel last van haar val in de ploegentijdrit afgelopen zondag. Ze heeft de koers verlaten en gaat zich richten op de olympische tijdrit, haar hoofddoel dit jaar.

Vos pakt rode leiderstrui in Vuelta Femenina, Faulkner verrast met etappezege

De rit van Molina de Aragón naar Zaragoza bevatte weinig hoogtemeters en dus was het in eerste instantie aannemelijk dat een massasprint de uitslag ging bepalen. Belangrijker was daarom de vraag welke rol de wind zou gaan spelen tijdens de etappe, de langste van deze Vuelta Femenina.

Waaiervorming

De rit bevatte namelijk veel rechte, lange stukken zonder bescherming langs de kant. Tel daarbij op dat er een reële kans was op zijwind, die door het gebrek aan dichte begroeiing ook nog eens vrij spel zou hebben. Ideale omstandigheden, kortom, voor waaiervorming.

Zo'n veertig minuten na de start zorgde de eerste waaier in het peloton inderdaad voor een tweedeling. Een twintigtal rensters vormde de kopgroep, onder wie Demi Vollering en Riejanne Markus.

Ook ritwinnaressen Vos en Alison Jackson waren mee, net als klassementsleider Vas. Die laatste had het zwaar en moest tijdelijk lossen, maar keerde voor de tussensprint terug in de kopgroep.

Vos wint tussensprint

Die tussensprint, op zo'n tien kilometer van de finish, werd gewonnen door Vos. De Nederlandse pakte zes bonificatieseconden en hield Vas (tweede) en Elisa Longo (derde) achter zich, waarmee ze virtueel de koppositie in het klassement overnam.

Het was Faulkner die de kopgroep op vijf kilometer van de eindstreep verraste door een aanval in te zetten, net na het laatste steile stukje van de etappe. De 31-jarige renster van EF Education-Cannondale hield haar vluchtpoging vol. Met een voorsprong van tien seconden kwam ze over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl