Eerste proces tegen Reichsbürger van start, verdachte prins later voor de rechter
In Stuttgart is vandaag de rechtszaak tegen negen leden van de Reichsbürger-beweging begonnen. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het voorbereiden van hoogverraad.
De Reichsbürger-beweging is een extreemrechtse groep die de Bondsrepubliek Duitsland niet als staat erkent. Ze stellen dat het Duitse Rijk (1871-1945) nog altijd bestaat - vandaar de naam van de groep.
De beweging werd internationaal bekend nadat leden waren opgepakt omdat ze plannen hadden voor een bestorming van het parlement in Berlijn en een staatsgreep. Daarna had de leider van de groep als staatshoofd moeten fungeren, Heinrich XIII Prinz Reuss. Later werd bekend dat de beweging toegang had tot wapens en ook leden had die actief waren binnen het Duitse leger.
De Reichsbürger-beweging heeft volgens schattingen van de Duitse veiligheidsdienst zo'n 23.000 aanhangers. Dat aantal neemt toe. Zo'n 10 procent van hen zou bereid zijn om geweld te gebruiken.
Meerdere processen
Vanwege de grote omvang is de zaak opgeknipt in drie processen. De negen verdachten die nu terechtstaan, zijn vooral leden van de militaire tak van de Reichsbürger. Die zouden onder meer hebben gewerkt aan het opbouwen van een paramilitaire beweging door heel Duitsland.
De leiding van de groep, onder wie Prinz Reuss, komt later in een ander proces voor de rechter.
Het proces wordt gehouden in een apart gebouw van het gerechtshof in Stuttgart, bij de Stammheim-gevangenis waar in de jaren 70 ook de processen waren tegen de West-Duitse terreurgroep RAF.
De belangstelling voor de zaak is enorm. De zitting begon vandaag later om alle toeschouwers en journalisten een plek te kunnen geven. De voorzitter van het gerechtshof in Stuttgart spreekt van het grootste proces rond de staatsveiligheid in de recente Duitse geschiedenis.
Een van de verdachten die vandaag terechtstaat, wordt ook verdacht van poging tot moord. Hij zou vorig jaar bij een huiszoeking op de politie hebben geschoten. Twee agenten raakten toen gewond.