NOS Voetbal

Gelredome blok aan het been voor Vitesse: 'Deze huursom is niet op te hoesten'

  • Sander Maassen van den Brink

    Volgt Vitesse voor NOS Sport

  • Sander Maassen van den Brink

    Volgt Vitesse voor NOS Sport

Een dak dat open en dicht kan en een uitschuifbaar veld. Ooit was Vitesse als een kind zo blij met het destijds revolutionaire stadion Gelredome. Maar nu, zo'n 26 jaar na de opening, is de thuishaven van de Arnhemmers een blok aan het been geworden.

Dat komt door de degradatie van Vitesse naar de eerste divisie. Als de Arnhemse club de proflicentie behoudt, moet de begroting worden gehalveerd. Dat betekent dat er minder inkomsten zijn en dan is de huur die Vitesse nu jaarlijks betaalt ineens een groot probleem.

Want hoe hoest je als eerstedivisieclub 2,4 miljoen euro per jaar op?

"Niet. Dat is niet op te hoesten. De huur is belachelijk hoog", zegt interim Vitesse-directeur Edwin Reijntjes. "Alles bij elkaar betalen we bijna drie miljoen euro aan Gelredome. Een stadionhuur van 1,5 miljoen euro was bij ADO Den Haag al niet op te hoesten in de eerste divisie."

Hogere huur aan zichzelf te wijten

Dat die huur zo hoog is, heeft de Arnhemse club ook aan zichzelf te wijten. In 2018 zegde toenmalig directeur Joost de Wit het huurcontract op; hij vond de prijs destijds (1,8 miljoen euro) namelijk al veel te hoog. Jarenlang liet Vitesse de situatie op zijn beloop, tot het contract vorig jaar daadwerkelijk zou aflopen.

Vitesse en Gelredome-eigenaar Nedstede belandden in de rechtbank om het huurconflict op te lossen. Omdat Vitesse de licentie kwijt kon raken als het geen stadion ter beschikking had, heeft de club uiteindelijk onder grote druk een nieuw contract afgesloten met een hogere huursom.

'Ik wil over huur praten, maar niet als eerste'

Michael van de Kuit is de eigenaar van Nedstede. Hij ziet Vitesse worstelen met de huurprijs, maar is niet zomaar van plan huurverlaging te geven.

"Vitesse vond de huur altijd te hoog. Maar als je als club nog 110 fte aan medewerkers in dienst hebt en een hoop geld door de put spoelt, dan vind ik dat de club eerst moet saneren."

"Ze moeten het personeel halveren, afscheid nemen van dure buitenlandse spelers en kritisch kijken naar (de beloning van) het management. Saneren is eerst nodig. Ik wil ze niet belonen voor de chaos die ze gecreëerd hebben."

Stadion Gelredome

Toch gooit de eigenaar de deur voor de club niet helemaal dicht. "Als ze alle genoemde stappen hebben gezet, dan wil ik aan het einde van de rit het financiële plaatje wel zien. Als ze dan nog een tekort hebben van een paar ton, dan wil ik best een rol spelen. Maar wel echt als absoluut laatste stap voor Vitesse, ze moeten niet bij mij beginnen."

Extra concerten?

Je zou denken: Van de Kuit heeft toch ook niks aan een stadion waarvan de hoofdhuurder de huur niet kan betalen? Dat klopt deels, want Gelredome haalt ook inkomsten uit concerten en evenementen die er plaatsvinden.

"Van de Kuit heeft wel gelijk", zegt Vitesse-directeur Reijntjes daarover. "Vitesse heeft Gelredome meer nodig dan andersom."

Stadion Gelredome

Maar het is ook niet zo dat bij een vertrek van de club zomaar extra concerten kunnen worden ingepland. De vergunning biedt ruimte voor 24 concerten per jaar, twee nachtelijke dance-evenementen en zes 'uitzonderlijke evenementen', zoals Monster Jam.

Van de Kuit onderzoekt alsnog mogelijkheid Vitesse te kopen

Hoe moet het dan verder voor Vitesse? "Een investeerder die Vitesse wil helpen en ziet dat er telkens meteen drie miljoen naar Gelredome gaat, zal dat ook niet interessant vinden. Het mooiste scenario is als er een partij komt die stadion en club in één hand heeft, dan kan je ook geld verdienen met de club", zegt Reijntjes.

Dan gaan de ogen dus ook naar Van de Kuit, die al meerdere keren interesse toonde om Vitesse te kopen, maar zich ook weer even vaak terugtrok.

De Nedstede-eigenaar zegt nu dat hij toch nog wel interesse heeft in het kopen van de club. Er zijn alleen meerdere obstakels die uit de weg moeten worden gewerkt. Een kettingbeding is er daar één van.

Toen Vitesse in 2003 ook op omvallen stond en werd gered, is door de provincie Gelderland namelijk bedongen dat Gelredome niet aan een betaaldvoetbalclub mag worden verkocht. Als dat verbod wordt overtreden, moet er 11 miljoen euro worden betaald aan de provincie.

Edwin Reijntjes hoopt dat club en stadion in één hand terecht komen

"Wij hebben nu zes keer geprobeerd te vragen aan de gedeputeerde of wij die 11 miljoen ook moeten betalen als wij de club overnemen", zegt Van de Kuit. "Wij krijgen geen helder antwoord."

"Zij verwijzen ons telkens naar de tekst van het kettingbeding, maar dat is vanuit het perspectief van Vitesse geschreven. Wij hebben de provincie laten weten dat we onze belangstelling staken totdat de medewerkers van de provincie laten weten dat het beding niet voor ons geldt."

Daarnaast heeft Van de Kuit nog een grote eis. "Als wij onderdeel van de redding willen zijn, moeten we in de keuken van Vitesse kunnen kijken en weten hoe de cijfers zijn en wat het plan is voor de komende jaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl