De hoofdingang van het GelreDome, het stadion waar Vitesse speelt
NOS Voetbal

Vitesse mikt op twee jaar eerste divisie en wacht op licentiecommissie

  • Sander Maassen van den Brink

  • Sander Maassen van den Brink

Vitesse heeft bij de licentiecommissie van de KNVB een plan ingediend waarmee het rekening houdt met twee jaar spelen in de eerste divisie. De club zal in die seizoenen willen meespelen om de play-offs voor promotie. Met het plan, waarin ook bezuinigingsmaatregelen staan, hoopt Vitesse haar proflicentie te redden.

Vitesse staat op het punt om te degraderen uit de eredivisie. De Arnhemmers staan momenteel achttiende en komen dan volgend seizoen sowieso al uit in de eerste divisie.

De club zit daarnaast en vooral ook financieel in zwaar weer nadat de beoogde overname door de Amerikaan Coley Parry werd afgekeurd door de KNVB. Vitesse had jarenlang een Russische eigenaar die de tekorten dichtte, maar dat gebeurt nu dus niet meer.

De club heeft daardoor dit seizoen een tekort van vier miljoen euro, maar door geld van de transfer van Million Manhoef naar Stoke City en bijdrages van supporters en sponsoren nu al naar voren te halen, kan dit seizoen in ieder geval worden afgemaakt.

Desondanks blijven de zorgen onveranderd groot voor het komende jaar. De licentie van de Arnhemse club staat nog altijd op de tocht.

Begin deze maand beschreven we uitgebreid wat er precies aan de hand is bij Vitesse en wat de grote problemen zijn. Lees het artikel hieronder:

Vitesse moet bij de KNVB op 15 juni een sluitende begroting indienen voor het komende seizoen. "Lukt dat niet, dan is het gedaan met Vitesse", zei directeur Edwin Reijntjes woensdag op trainingscentrum Papendal, waar de pers werd bijgepraat. In Arnhem leeft echter nog altijd de hoop dat er uitstel verleend wordt.

Inmiddels heeft Vitesse bij de licentiecommissie een conceptplan ingediend, waarmee de club aan de eisen hoopt te voldoen. De licentiecommissie boog zich daar afgelopen maandag over en zegt de Arnhemse club binnen enkele dagen duidelijkheid te kunnen geven over dat plan.

Spelersbudget naar 4 miljoen

Mocht dat plan niet goed bevonden worden, dan is een van de mogelijkheden dat Vitesse haar proflicentie verliest en komend seizoen dus niet meer bestaat als profclub.

Mocht de club wel een licentie krijgen, dan gaat er flink bezuinigd worden in Arnhem. Vitesse streeft ernaar om de begroting te halveren tot ongeveer 13 miljoen euro en het spelersbudget zal dan vier miljoen euro bedragen. "Daarnaast gaat het aantal directiefuncties van drie naar één."

Vitesse zal volgend jaar sowieso een tekort hebben van zo'n 5 à 6 miljoen euro.

Edwin Reijntjes, directeur Vitesse

Duidelijk is wel dat de Arnhemse club dan altijd nog niet gezond zal zijn, stelde Reijntjes. "Vitesse zal volgend jaar sowieso een tekort hebben van zo'n 5 à 6 miljoen euro. Daarvoor moet dekking worden gevonden bij één of meerdere investeerders."

Beroep Coley Parry

Vitesse wil in het ingediende plan afscheid nemen van Coley Parry. Maar de club is de eigenaar van de Common Group al zo'n 14 miljoen euro verschuldigd en daarom wil Parry zich niet zomaar aan de kant laten schuiven.

Reijntjes zegt nu met de Amerikaan in gesprek te zijn om er gezamenlijk uit te komen. "Hij beseft ook dat hij geen enkele cent krijgt als we failliet gaan."

Ondertussen is er nog altijd een mogelijkheid dat Parry alsnog de eigenaar wordt van Vitesse. De club heeft door contractuele verplichtingen aan de Amerikaan een beroepszaak moeten starten bij de KNVB. Met die beroepszaak wil Parry alsnog alle aandelen in handen krijgen.

Dat hoger beroep gaat waarschijnlijk plaatsvinden tussen eind april en begin mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl