Stadion GelreDome
NOS Voetbal

Eigenaar Gelredome zegt weer Vitesse te willen kopen, maar club weet van niks

Het vastgoedbedrijf dat eigenaar is van Gelredome, de Nedstede Groep, wil Vitesse kopen. Dat heeft de directeur van het bedrijf, Michael van de Kuit, zaterdag laten weten in een verklaring. Vitesse zegt dat Van de Kuit zich (nog) niet heeft gemeld.

De Arnhemse club zit diep in de problemen. Niet alleen sportief gaat het slecht, de licentie van de betaaldvoetbalclub staat ook op het spel. Na de inval van Rusland in Oekraïne vertrok de toenmalige Russische eigenaar Valeri Ojf, maar hij is nog altijd wel de eigenaar van de club.

Ojf en Vitesse willen graag de aandelen verkopen aan de Amerikaanse Common Group, maar die overname is onlangs afgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB. De voetbalbond had er geen vertrouwen in dat deze Common Group over voldoende eigen vermogen en investeerders beschikt, nadat het had verzuimd inzicht te geven in de financiële situatie.

Vitesse ontkende dat overigens.

Coley Parry

Doordat Vitesse nog altijd in Russische handen is, heeft de club problemen met huisbankier ING en bemoeit ondertussen ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zich ermee. Het ministerie houdt zich bezig met sancties tegen bedrijven die zaken doen met Russen die op de sanctielijst staan.

Hoewel Ojf niet op die lijst staat, heeft de Rus toegegeven als eigenaar van Vitesse geld te hebben geleend van Roman Abramovitsj. Dat zou de vermoedens versterken dat Abramovitsj jarenlang de eigenlijke eigenaar was van de Arnhemse club.

Door de problemen met het ministerie en de bank staat de betaaldvoetballicentie onder druk in Arnhem.

'Gemeld bij KNVB'

De nummer 17 van de eredivisie is dus genoodzaakt om snel een oplossing te vinden om afstand te nemen van het Russische verleden. Die oplossing lijkt Gelredome-directeur Van de Kuit Vitesse te bieden.

Hij zegt dat hij met het vastgoedbedrijf Nedstede de Arnhemse club wil kopen. Daarvoor zou hij zich al gemeld hebben bij de KNVB en bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens Van de Kuit zijn er geen "realistische opties" meer over om de toekomst van de Arnhemse club te garanderen. "Door een overname van Vitesse door Van de Kuit kan een levensvatbare toekomst voor de club worden gecreëerd."

"Het bestuur heeft vastgehouden aan een overnametraject met de Common Group, dat van meet af aan gedoemd was te mislukken", schrijft Van de Kuit in de verklaring.

'Niet bij de club gemeld'

Vitesse wil niet op de uitspraken van de ondernemer reageren. "Voor ons telt er vandaag maar één ding en dat is de belangrijke wedstrijd tegen RKC in Waalwijk. Daar concentreren we ons volledig op. Bovendien hebben we de uitspraken uit de media vernomen. Het is onmogelijk te reageren, want we hebben hem niet zelf gesproken. Hij heeft zich niet bij de club gemeld."

Als de eigenaar van Nedstede Vitesse echt wil kopen, moet de ondernemer zich eerst melden bij de club.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl