Demonstranten van Extinction Rebellion tijdens een blokkade van de snelweg A10 in februari
NOS Nieuws

Extinction Rebellion wil A10 blokkeren tijdens Koningsdag

Extinction Rebellion (XR) is van plan om zaterdag tijdens Koningsdag de snelweg A10 in Amsterdam opnieuw te blokkeren. De actiegroep vraagt koning Willem-Alexander zich uit te spreken tegen de financiering van de fossiele industrie.

De klimaatdemonstranten willen vanaf 12.00 uur op de ringweg ter hoogte van het voormalige hoofdkantoor van ING actievoeren. De actiegroep wil dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie. Mocht de koning zich voor de aangekondigde blokkade uitspreken tegen de fossiele financiering, dan zal XR de bezetting van de snelweg heroverwegen, melden AT5 en NH Nieuws.

De actiegroep noemt het faciliteren en beschermen van het demonstratierecht "een van de belangrijkste politietaken, ook op Koningsdag". Volgens XR hoeft er ook niet een "overdreven grote politiemacht" aanwezig te zijn bij de blokkade. "Meer dan een kleine politiemacht, om de weg af te zetten zodat er veilig gedemonstreerd kan worden en de demonstratie te faciliteren en beschermen, is er niet nodig."

Laatste poging mislukt

De geplande actie voor zaterdag zal de vierde keer zijn dat XR de snelweg bij het oude hoofdkantoor van de ING wil blokkeren. De eerste blokkade van de A10 was op 30 december, de tweede op 24 februari. De eerste keer duurde het uren voordat de politie een einde maakte aan de blokkade, bij de tweede gebeurde dat veel sneller.

Demonstranten werden toen in bussen gezet en in Amsterdam-Noord afgezet. Hoewel de politie toen sprak van meer dan vierhonderd aanhoudingen, werd van slechts van een paar activisten de naam opgeschreven. Uiteindelijk kregen zes leiders van het protest een boete.

De laatste keer, op 30 maart, lukte het de demonstranten niet om op de snelweg te komen. De poging mislukte omdat de politie ingreep toen XR het doorgaand verkeer iets verderop op de A10 wilde stilleggen door vier auto's stil te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl