Demonstranten van Extinction Rebellion tijdens een blokkade van de snelweg A10 bij het voormalig ING-hoofdkantoor op de Zuidas
NOS Nieuws

Zes klimaatdemonstranten beboet om protest op A10 in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft aan zes klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion een boete van 200 euro opgelegd. Volgens de officier van justitie vormden ze een gevaar op de weg door zich op de A10 in Amsterdam te begeven.

De zes demonstranten liepen 30 december van de A10 West naar de A10 Zuid en bleven op een zogenoemd verdrijvingsvlak staan, een gedeelte op de snelweg met witte strepen waar bestuurders niet overheen mogen rijden. Het verkeer vanuit de richting Schiphol "raasde langs hen", laat het OM weten. Uit onder meer camerabeelden bleek volgens het OM dat dat gevaarlijke situaties opleverde.

"Iedereen heeft recht om te demonstreren en dat recht is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Maar een snelweg is onverantwoord als demonstratielocatie", aldus het OM. "Door een snelweg te blokkeren ontstaat er gevaar voor de actievoerders zelf, voor medeweggebruikers en voor hulpverleners die van de weg gebruik moeten maken om bijvoorbeeld richting het VUmc te gaan."

ING

De demonstranten voerden actie tegen ING. De klimaatgroep vindt dat de bank moet stoppen "met het financieren van klimaatontwrichting". Het ING-hoofdkantoor zat tot en met 2014 in een gebouw naast de snelweg. De gemeente had de demonstratie op de A10 verboden en een andere locatie dicht bij het voormalige hoofdkantoor aangeboden.

Komende zaterdag wil XR opnieuw demonstreren op de A10.

Zie hier beelden van het protest op de A10:

Klimaatdemonstranten worden door de politie van de A10 verwijderd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl