Een groepje demonstranten besluit om toch maar niet de A10 te blokkeren
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe blokkade A10 mislukt, 25 mensen opgepakt

Het is activisten van Extinction Rebellion (XR) vanmiddag niet gelukt om de snelweg A10 in Amsterdam opnieuw te blokkeren.

De demonstranten waren van plan om rond 12.00 uur de snelweg voor de derde keer in korte tijd op te lopen. Dat ging niet door omdat de politie ingreep toen XR het doorgaand verkeer iets verderop op de A10 wilde stilleggen door vier auto's stil te zetten.

"Op levensgevaarlijke wijze hebben vier voertuigen vanmiddag korte tijd de A10 geblokkeerd", laat de politie weten. "Daarop heeft de politie snel en adequaat gereageerd. De betrokken voertuigen zijn weggesleept en zeven personen zijn aangehouden."

In totaal zijn meer dan 25 mensen aangehouden, zegt de politie.

'Ga maar iets anders doen'

De activisten die zich hadden verzameld bij het oude ING-kantoor om de A10 op te lopen, besloten om hun actie af te blazen. XR gaf ze via de app het advies om "iets te gaan doen waar je blij van wordt".

XR is kwaad over het ingrijpen door de politie en de gemeente Amsterdam. Volgens de actiegroep zijn "honderden rebellen op verschillende plekken ingesloten door de politie" en zijn "zelfs bruggen opengezet om rebellen tegen te houden".

Onaangekondigde blokkades

"Dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de bewegingsvrijheid van rebellen die opkomen voor het leven op aarde zo ernstig in te perken, en daarmee hun demonstratierecht, is een grof schandaal", zegt XR-woordvoerster Tessel Hofstede.

De acties van XR zijn vooral gericht tegen de subsidies op fossiele brandstoffen en het financieren van de olie- en gassector door ING. De eerste blokkade van de A10 was op 30 december, de tweede op 24 februari. De eerste keer duurde het uren voordat de politie een einde maakte aan de blokkade, bij de tweede gebeurde dat veel sneller.

Demonstranten werden toen in bussen gezet en in Amsterdam-Noord afgezet. Hoewel de politie toen sprak van meer dan vierhonderd aanhoudingen, werd van slechts van een paar activisten de naam opgeschreven. Uiteindelijk kregen zes leiders van het protest een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl