Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar op het podium in Luik
NOS Wielrennen

Het wielervoorjaar: indrukwekkende solo's bij de mannen, spanning bij de vrouwen

Met de zeges van Tadej Pogacar en Grace Brown in Luik-Bastenaken-Luik is het wielervoorjaar voorbij. NOS-wieleranalisten Stef Clement en Tom Dumoulin bespreken na.

"We hebben best een mooi voorjaar achter de rug", trapt Dumoulin af. "Net als vorig jaar stak er bij de mannen een aantal renners met kop en schouders bovenuit. Als die gaan, heeft de rest eigenlijk geen schijn van kans. Dat leverde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix mooie solo's op van Mathieu van der Poel. En gisteren met Pogacar in Luik-Bastenaken Luik."

Met hun overwinningen reden Van der Poel en Pogacar zich dit voorjaar in de top tien van de renners met de meeste wielermonumenten op hun palmares.

"Dat zegt veel. Ik zag dat Pogacar al meer dan vijftig WorldTour-overwinningen heeft geboekt", aldus Dumoulin. "Als hij zo doorgaat, rijdt hij zich in de geschiedenisboeken als een van de beste wielrenners ooit. En dat is hij voor mij eigenlijk al. Hij is echt met Merckxiaanse dingen bezig. En Mathieu doet het ook gewoon fantastisch."

"Pogacar is in de heuvels niet een halve of één procent beter, maar gewoon echt vijf procent. Hij kan kiezen wanneer hij gaat. Hij zorgt dat zijn ploeg de wedstrijd controleert, dan kan hij energie sparen tot hij vol aanzet op de Côte de la Redoute. Maar hij had ook kunnen zeggen: weet je wat, ik ga er een klimmetje eerder al vandoor. Of een klim later. Het maakt bij hem eigenlijk niet uit."

Terugblik op het wielervoorjaar bij de mannen

"Als ex-atleet kan ik wel genieten van die solo's. Maar je krijgt er natuurlijk niet echt spannende koersen van. Dat is misschien een beetje jammer, maar het heeft ook wel z'n charme. Het zijn topatleten in topvorm, je kijkt naar het hoogste van het hoogste."

Op het puntje van de bank

Stef Clement gaat iets verder. "Het waren bijna demonstraties. De spanning was vaak ver te zoeken. Kijk, een lange solo an sich vind ik helemaal niet erg. Maar we moeten wel constateren dat de echte tegenstand ontbrak. De grote clashes, op het puntje van de bank hebben we wel gemist."

En dat had een pijnlijke reden. Clement wijst op de verschrikkelijke valpartijen van dit afgelopen voorjaar, met name in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Baskenland. Zo kon er een dikke streep door de klassiekers voor Wout van Aert, Remco Evenepoel en Primoz Roglic. "Door die valpartijen zijn we beroofd van veel spannende duels tussen al die superhelden van het wielrennen."

Tadej Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik na een indrukwekkende solo

De mooiste koers? Volgens Clement was dat Gent-Wevelgem, waarin Van der Poel samen met Mads Pedersen naar de finish reed. De Deen won de sprint. Ook noemt Clement Omloop Het Nieuwsblad, met Jan Tratnik als verrassende winnaar.

Spannende finales bij de vrouwen

"Bij de vrouwen was het juist een heel interessant voorjaar", zegt Clement. "Met vaak hele spannende finales, en ook verschillende winnaressen. Dus ja, bij de vrouwen zag je wat we bij de mannen een beetje hebben gemist. Gisteren ook weer, in Luik-Bastenaken-Luik."

Grace Brown was zondag verrassend de snelste in de sprint met een groepje van zes bij aankomst in Luik. Eerder won Elisa Longo Borghini de Ronde van Vlaanderen en Lotte Kopecky sprintte naar de winst in Parijs-Roubaix.

Er dienen zich steeds meer toppers aan, aldus Clement. "En dat had het vrouwenwielrennen ook wel nodig", zegt hij. "Wielerploeg Lidl-Trek is echt een geduchte speler in het peloton geworden."

Het is beter verdeeld bij de vrouwen, zegt ook Dumoulin. "De absolute dominantie van wielerploeg SD Worx vorig jaar hebben we eigenlijk niet gezien. Toen bepaalden zij gewoon echt wie er ging winnen. Demi Vollering is ook een paar procent minder dan vorig jaar. Het was steeds net niet. Die transfersoap zal ook wel invloed hebben gehad." Dit voorjaar werd duidelijk dat Vollering zal vertrekken bij SD Worx.

En dan was er nog de absolute revival van Marianne Vos.

Terugblik op het wielervoorjaar bij de vrouwen

Ze won op 37-jarige leeftijd Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen; koersen die ze nog niet eerder had gewonnen. Die laatste race was bovendien de 250ste overwinning in haar carrière. Deze maand troefde ze ook nog de te vroeg juichende Lorena Wiebes af in de Amstel Gold Race.

"Volgens mij gunt het hele peloton Marianne Vos dit", zegt Dumoulin. "Dit is echt bijzonder. Ze heeft zich afgevraagd of ze nog wel door wilde, ze ging er toch weer vol voor en ze keert gewoon helemaal terug aan de top."

Van der Poel: Tour én de Spelen?

Tot slot, wat rest Mathieu van der Poel na dit succesvolle voorjaar? Moet hij de Tour de France rijden? Of moet hij zich juist volledig focussen op de Olympische Spelen? En dan de wegrit, of toch het mountainbiken?

Dumoulin: "Om met de woorden van Wout van Aert te spreken: Mathieu moet just niks!"

"Nee, hij moet eerst lekker rusten, veel golfen. Hij weet volgens mij zelf nog niet eens wat hij gaat doen. Wat ik hem zou aanraden is om wel naar de Tour te gaan, en dan twee weken meedoen. Een paar ritten uitkiezen. En dan op tijd naar huis voor de Spelen."

Clement: "Die Tour gaat ook wel zonder Mathieu door, hoor. Ik hoop dat hij vol voor het olympisch goud gaat. En dan vooral in de wegrace. Dat parcours is hem op het lijf geschreven."

Dumoulin: "Mijn gevoel zegt dat hij niet ook nog gaat mountainbiken. Maar Van der Poel vindt het ook wel mooi om die uitdaging op te zoeken, en dat valt te prijzen. Volgens mij gaat hardloopster Siffan Hassan ook voor de baan én de marathon. Je hebt van die speciale atleten, en daar is Mathieu er eentje van. Hij kan zoveel, dat hij zichzelf met een luxeprobleem opzadelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl