NOS Wielrennen

Brown sterkste in Luik-Bastenaken-Luik, Vollering derde in laatste voorjaarsklassieker

Grace Brown heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Australische was, na een ultieme uitvalspoging van Kasia Niewiadoma, verrassend de snelste in de sprint met een groepje van zes bij aankomst in Luik.

Demi Vollering moest van ver komen, maar sprintte toch nog naar een podiumplaats, achter nummer twee Elisa Longo Borghini.

Brown werd in 2020 (achter Lizzie Deignan) en 2022 (achter Annemiek van Vleuten) al tweede in La Doyenne, ditmaal zat zij in volle finale op het juiste moment op de goede plek.

Brown wacht kans af

Longo Borghini reed in de finale het gaatje dicht naar Niewiadoma, die de sprint niet wilde afwachten. Brown wachtte haar kans af in het wiel van Kim Cadzow en sprintte in de laatste tientallen meters langs Longo Borghini naar de grootste overwinning van haar carrière.

Brown was na een kleine 100 van in totaal 153 kilometer met een groep van acht rensters aangesloten bij koploper Sarah Gigante, die in haar eentje al 70 kilometer op avontuur was.

Met Lucinda Brand (Lidl-Trek), Mischa Bredewold (SD Worx-ProTime) en Eva van Agt (Visma-Lease a Bike) waren drie Nederlanders mee in de kopgroep. De voorsprong van de groep liep op tot drie minuten.

Klimbenen

Met al acht beklimmingen in de benen moesten de rensters kleur bekennen op La Redoute. Op die beklimming (1,6 kilometer à 9,4 procent) bleken Elise Chabbey, Cadzow en Brown over de sterkste klimbenen te beschikken. Het Nederlandse drietal werd op achterstand gereden en raakte al snel in onmin over het gebrek aan samenwerking.

Voorin het peloton voerden Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) en Trek-renster Gaia Realini het tempo op, het teken voor de (schaduw)favorieten om zich in de strijd te mengen.

De kopgroep met Eva van Agt, Lucinda Brand en Mischa Bredewold

De eerste serieuze demarrage van Silvia Persico deed bij velen al pijn. Even later deed haar landgenote Longo Borghini er op de Côte de la Roche-aux-Faucons nog een schepje bovenop. Op de lastige klim konden alleen Vollering en Niewiadoma mee met de Italiaanse. Voor onder meer wereldkampioene Lotte Kopecky en Marianne Vos ging het te snel.

Stuurfoutje

Het drietal maakte de achterstand van ruim dertig seconden op de kopgroep langzaam kleiner en sloot op 9 kilometer van de finish aan bij Chabbey, Cadzow en Brown, die door een stuurfoutje bijna onderuit ging. Bij een rotonde koos Brown niet de ideale lijn, moest vol in de remmen en vloog net niet van haar fiets.

Vervolgens nam Longo Borghini de verantwoordelijkheid door het tempo hoog te houden, waardoor ploeggenoten Niewiadoma en Chabbey even geen spelletjes konden spelen. Niewiadoma koos voor de verrassing, Longo Borghini dacht op de macht haar succesvolle voorjaar nog meer glans te geven, maar iedereen werd verrast door de razendsnelle eindsprint van Brown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl