Aanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv
NOS Nieuws

Doden bij Russische aanval op noordelijke stad Tsjernihiv in Oekraïne

Bij een Russische aanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv zijn zeker 15 doden en meer dan 60 gewonden gevallen. Dat melden zowel de burgemeester van de stad als de gouverneur van de regio dicht bij de Russische grens op Telegram.

Volgens laatstgenoemde hebben drie Russische raketten het centrum van de noordelijk gelegen stad geraakt. Daarbij werden onder meer een ziekenhuis en een onderwijsinstelling getroffen. Zestien gebouwen zijn beschadigd geraakt door de aanval.

President Zelensky spreekt van "Russische terreur" en zegt dat er geen slachtoffers waren gevallen als Oekraïne "voorzien was van effectieve luchtverdedigingsmiddelen".

Het land heeft het zwaar te verduren in de oorlog met Rusland. Niet alleen boeken de Russen weer terreinwinst, maar zij lijken ook "lokaal overwicht te krijgen in de lucht", zei Oost-Europa-onderzoeker Bob Deen onlangs. Hij verwees daarmee naar de recente verwoestende aanvallen op de Oekraïne energiesector.

Situatie april 2024 in Oekraïne

Ook heeft Oekraïne te maken met een nijpend tekort aan munitie, waaronder luchtverdedigingsmateriaal en raketten. Duitsland heeft onlangs nog een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne gestuurd. Nederland zei eerder nog een extra miljard euro vrij te maken voor militaire hulp aan het land.

Maar Oekraïne heeft meer nodig dan dat. In de Verenigde Staten ligt al langere tijd een miljardensteunpakket klaar voor Israël, Oekraïne en Taiwan. Het pakket, ter waarde van 95 miljard euro, is al aangenomen door de Senaat, maar moet nog genoeg stemmen krijgen in het Huis van Afgevaardigden. Daar wordt het tegengehouden door de Republikeinen, die vinden dat Oekraïne al genoeg geld heeft gekregen uit Washington.

Vandaag benadrukte NAVO-chef Stoltenberg het belang van wapensteun aan Oekraïne. Volgens hem is wapensteun aan Oekraïne op korte termijn voor NAVO-lidstaten het allerbelangrijkste, ook als ze daardoor tijdelijk de NAVO-vereisten voor aantallen wapens zelf niet halen.

"De realiteit is dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt", aldus Stoltenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl