Reddingswerkers nemen de schade op na een aanval in Zaporizja
NOS NieuwsAangepast

Grote aanval Rusland op energiesector Oekraïne, ruim miljoen mensen zonder stroom

Rusland heeft vannacht een grootscheepse aanval uitgevoerd op de Oekraïense energiesector. Volgens Oekraïne is het de grootste aanval op de sector in maanden en zijn ruim zestig drones en bijna negentig raketten afgevuurd. Die waren gericht op energiecentrales, een dam bij een waterkrachtcentrale en woningen.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat bij de aanvallen twee mensen zijn omgekomen en veertien anderen gewond zijn geraakt. Er zijn drie vermisten. Op meerdere plekken is de elektriciteit uitgevallen en er is schade in onder meer Charkiv, Zaporizja en de havenstad Odesa. Meer dan een miljoen mensen zitten zonder stroom.

Op beelden is te zien dat veel schade is toegebracht aan appartementencomplexen in Zaporizja en in Chmelnytsky, een stad in het westen van Oekraïne. In die regio zouden ook de twee doden zijn gevallen.

Dit zijn beelden uit die steden:

Grootscheepse Russische luchtaanvallen op Oekraïense doelen

Ook de stroomtoevoer naar de kerncentrale bij Zaporizja, die sinds het begin van de oorlog in handen is van de Russen, is getroffen. Er is meteen een noodvoorziening aangelegd, volgens Rusland is de hoofdleiding alweer hersteld. De veiligheid van de centrale, de grootste in Europa, zou niet in het geding zijn. De reactoren van de centrale zijn allang uitgeschakeld, maar vanwege de koeling is er toch stroom nodig.

De luchtmacht van Oekraïne claimt dat meer dan 90 van de ongeveer 150 raketten en drones zijn neergehaald. In grote delen van het land is het luchtalarm afgegaan, ook in gebieden ver van het front zoals de westelijk gelegen stad Lviv.

Dam aangevallen

De dam die is bestookt, ook in de buurt van Zaporizja, is de grootste in het land. Er zou geen gevaar zijn voor een breuk. Als de dam breekt, komt niet alleen de stroomvoorziening van de kerncentrale in gevaar, maar is er ook een risico op zware overstromingen.

Rookwolken boven de dam die door Rusland is aangevallen

"Het doel [van Rusland] is niet alleen om schade toe te brengen, maar ze proberen net als vorig jaar op grote schaal het energienetwerk plat te leggen", schrijft minister Haloesjenko van Energie op Facebook.

President Zelensky grijpt de nachtelijke aanval aan om zijn bondgenoten opnieuw te vragen om de levering van Patriot-luchtverdedigingssystemen.

Een nacht eerder bestookte Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv met tientallen kruisraketten en twee langeafstandsraketten. Twee mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, acht inwoners raakten lichtgewond. Tachtig mensen werden geëvacueerd. In Kyiv is de luchtverdediging beter dan in andere delen van Oekraïne, waardoor Russische aanvallen in de hoofdstad vaak minder schade veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl