Michael van Praag
NOS VoetbalAangepast

Van Praag geeft Ajax schuld van te laat registreren aandelen: 'Heb niets verzwegen'

Michael van Praag geeft Ajax de schuld van het niet officieel opgeven van zijn aandelen van de club uit Amsterdam. "Ik heb niets verzwegen", schrijft de voorzitter van de raad van commissarissen in een bericht op LinkedIn.

Hij zegt dat Ajax zijn aandelen binnen twee weken bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had moeten opgeven. "Dat is helaas niet gebeurd en dat is een administratieve omissie."

"Bij mijn voorgenomen benoeming tot voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax, heb ik het bezit van deze aandelen bij Ajax gemeld. Mijn aandelenbezit stond dus ook in de oproep van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders vermeld, alsmede in de toelichting op die vergadering, en op de Ajax-website."

Van Praag stelt dat de aandelen inmiddels sinds 5 april wel bij de AFM zijn geregistreerd. Op die dag kwam de NOS met het nieuws naar buiten dat de toezichthouder nog niet over de juiste informatie beschikte, terwijl de bestuurder al ruim vier maanden in dienst was in Amsterdam.

De directeur van beleggersvereniging VEB reageerde fel op dat nieuws:

VEB-directeur Everts: 'Ajax laat weer zien dat ze het niet zo nauw nemen met de regels'

Van Praag zegt de honderd aandelen in mei 1998 bij de beursgang van de club te hebben gekocht. Nadien zou hij geen aandelen meer gekocht of verkocht hebben.

"Formeel zou Van Praag gelijk kunnen hebben", zegt Hans van Ees, hoogleraar corporate governance en instituties aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Maar hij is ook verantwoordelijk voor goed toezichthouderschap. Nou is goed toezicht niet hetzelfde als goed bestuur, maar ik vind het wel wat gemakkelijk om de schuld af te schuiven op Ajax. Zeker omdat Van Praag zo stellig reageerde op de aankoop van aandelen door de heer Kroes."

Voorkennis

Begin april werd de nieuwe Ajax-directeur Alex Kroes geschorst door de raad van commissarissen. Kroes bleek vlak voor zijn formele aanstelling ruim 17.000 aandelen te hebben gekocht. Daarmee is het volgens Ajax aannemelijk dat Kroes handelde met voorkennis en dat is strafbaar.

Michael van Praag stelde daarover in gesprek met de NOS: "Alex Kroes zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende. Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf... Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf."

Van Ees: "Van Praag vond dat de verantwoordelijkheid bij Kroes lag en niet bij de club. En nu, als het gaat om zijn eigen aandelen, legt hij de verantwoordelijkheid wel bij Ajax."

Overigens wil Van Ees benadrukken dat deze twee zaken niet met elkaar te vergelijken zijn. "Het bezit van aandelen moet je melden. Goed, dat is bij Van Praag niet adequaat gebeurd, maar het is op zichzelf niet onrechtmatig. Er is hier geen sprake van handel met voorkennis. Het is onzorgvuldig, dat wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl