NOS Voetbal

Voorzitter Van Praag in de fout met verplichte registratie eigen Ajax-aandelen

 • Guido van Gorp

  onderzoeksjournalist NOS Sport

 • Arjan Dijksma

  onderzoeksjournalist NOS Sport

 • Guido van Gorp

  onderzoeksjournalist NOS Sport

 • Arjan Dijksma

  onderzoeksjournalist NOS Sport

Ajax-voorzitter Michael van Praag heeft verzuimd om zijn eigen Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Ruim vier maanden na de officiële indiensttreding van Van Praag in Amsterdam beschikt de toezichthouder nog altijd niet over informatie die wettelijk binnen twee weken gemeld moet worden.

Dat Van Praag zich niet aan de meldplicht gehouden heeft, valt hem volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zwaar aan te rekenen.

"Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie", reageert VEB-directeur Gerben Everts.

Ajax erkent dat er melding gedaan moet worden bij de AFM. Na vragen van de NOS heeft Van Praag vandaag alsnog melding gemaakt in het register, zo laat de club weten in een reactie. "Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was", schrijft Ajax. "Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken."

Het gaat om het principe. Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord.

Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters

Volgens Ajax kocht Van Praag in mei 1998 honderd aandelen bij de beursgang van de club. Nadien zou hij geen aandelen meer gekocht of verkocht hebben. Dat aantal van honderd aandelen wordt ook vermeld in officiële stukken die Ajax in november vorig jaar publiceerde bij de aanstelling van Van Praag.

Principekwestie

Het relatief lage aantal aandelen is voor de VEB geen reden om een oogje dicht te knijpen. "Het gaat om het principe. Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord. Op dit niveau speel je als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League en dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."

Afgelopen week werd de nieuwe Ajax-directeur Kroes geschorst door de Raad van Commissarissen, waarvan Van Praag voorzitter is. Kroes bleek vlak voor de bekendmaking van zijn aanstelling aandelen van Ajax te hebben gekocht.

Voor de camera van de NOS zei Van Praag deze week over zijn gesprek met Kroes: "Hij zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende. Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf... Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf", aldus Van Praag toen.

VEB-directeur Everts: 'Ajax laat weer zien dat ze het niet zo nauw nemen met de regels'

Het aandelenbezit van Kroes trok de aandacht, omdat het gemeld werd in het register van toezichthouder AFM. Juist in dat register ontbreken dus de aandelen van Van Praag.

"Dat zal misschien niet met opzet zijn gebeurd, maar daar gaat het hier ook niet zozeer om", legt VEB-directeur Everts uit. "Als je je algemeen directeur op straat zet vanwege een feitelijk administratief gebrek en in de media met veel aplomb snoeiharde taal gebruikt, terwijl je niet hebt voldaan aan eenzelfde verplichting, dan is dat verwijtbaar."

Als het aan de VEB ligt, gaat toezichthouder AFM de aandelenkwestie met Van Praag onderzoeken. "De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen. In de praktijk gebeurt dat", stelt Everts.

Bekijk hieronder het hele interview met Michael van Praag over Alex Kroes, van afgelopen dinsdag:

Bekijk hier het hele interview met Michael van Praag over Alex Kroes

De NOS heeft de aandelenkwestie voorgelegd aan meerdere deskundigen. Ook zij menen dat Van Praag zijn aandelenbezit had moeten melden.

"Dat is helaas niet gebeurd", zegt Dennis Vink, hoogleraar ondernemingsfinanciering van de Nyenrode Business Universiteit. Wel plaatst hij een kanttekening ter nuancering. "Dit (het niet-melden van 100 aandelen, red.) is naar mijn mening niet te vergelijken met de handel in voorkennis waarvan Alex Kroes wordt verdacht", zegt Vink. "In orde van grootte is dit eerder juridisch onzorgvuldig te noemen."

Vink noemt het "ongelukkig" dat er niet voldaan is aan de wettelijke meldplicht, maar wijst daarbij ook naar Ajax zelf. Volgens hem had de clubleiding afgelopen maanden beter onderzoek moeten laten doen naar de aandelenbelangen van nieuwe bestuurders.

"Hoe je het ook wendt of keert, het bestuur van Ajax is nalatig geweest in het goed uitvoeren van het antecedentenonderzoek naar de aandelenbelangen van haar bestuurders", zegt Vink. "Dat was ook al zo met Sven Mislintat en met Alex Kroes. Dit had vermeden moeten worden en heeft een negatief en onnodig effect op de beurskoers en belangen van de club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl